Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στον περίβολο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης επίσημη τελετή στη μνήμη του καθηγητή Σαμουέλ Πατί, τον οποίο αποκεφάλισε ο τσετσενικής καταγωγής, γεννημένος στη Ρωσία 18χρονος ισλαμιστής.

Η επιλογή του χώρου δεν ήταν τυχαία. «Ελευθερία – Ισότητα – Αδελφότητα» ήταν οι τρεις λέξεις-σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας που προβάλλονταν στους τοίχους του παρισινού ναού της γνώσης και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό τους ήχους του τραγουδιού One των U2, το οποίο είχε ζητήσει η οικογένεια του αδικοχαμένου καθηγητή, ξεκίνησε η τελετή στον περίβολο της Σορβόννης.

Η τιμητική φρουρά μετέφερε το φέρετρο και πάνω του τοποθέτησε, σε κόκκινο βελούδο, το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, που μετά θάνατον απονεμήθηκε στον καθηγητή Πατί.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πεντάχρονος γιος του Εμανουέλ Πατί αναγορεύτηκε παράλληλα «ορφανό πολέμου», μια διάκριση που δίνει το γαλλικό κράτος σε παιδιά των οποίων οι γονείς σκοτώθηκαν σε περίοδο πολέμου ή επίθεσης.

Φίλοι, συνάδελφοι και μαθητές του διάβασαν κείμενα που αγαπούσε ο αδικοχαμένος καθηγητής. Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε πως η Γαλλία δεν θα υποταχθεί στον φόβο. «Ο Σαμουέλ Πατί έγινε το πρόσωπο της γαλλικής δημοκρατίας. Πλέον συμβολίζει τη δύναμή μας και την αποφασιστικότητά μας να νικήσουμε τους τρομοκράτες και τους ακραίους Ισλαμιστές. Στη χώρα μας, ο φανατισμός δεν χωράει. Είμαστε μια κοινωνία ελεύθερων πολιτών και έτσι θα συνεχίσουμε να ζούμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε τα σκίτσα, τις καρικατούρες και τα σχέδια. Ακόμα κι αν κάποιοι υποχωρούν, στη Γαλλία, κύριε καθηγητά, τα φώτα δεν θα σβήνουν ποτέ» υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης