Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEPEJ) γιορτάζει την 20η επέτειό της σήμερα Λα Βαλέτα της Μάλτας, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στις προκλήσεις ενός ψηφιοποιημένου δικαστικού συστήματος και στον τρόπο βελτίωσης του έργου του CEPEJ στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γνωστό κυρίως για την εξαμηνιαία έκθεσή του σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα της δικαιοσύνης στην Ευρώπη, υπενθυμίζεται ότι το CEPEJ συμβάλλει στη διασφάλιση, ότι η δημόσια υπηρεσία της δικαιοσύνης είναι αποτελεσματική, προσβάσιμη και καλύτερης ποιότητας, τοποθετώντας τις ανάγκες του χρήστη στο επίκεντρο της δικαστικής διαδικασίας.

Η τεχνογνωσία του CEPEJ περιλαμβάνει πολυάριθμες κατευθυντήριες γραμμές και εργαλεία για τα δικαστήρια και τους επαγγελματίες της δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων 16 για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα, 15 για τη διαμεσολάβηση, 5 για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη. περισσότερες από 20 ομάδες δεικτών που βασίζονται σε περισσότερες από 300 ερωτήσεις επιτρέπουν επίσης την καλύτερη αξιολόγηση των δικαστικών συστημάτων.

Οι συνεχιζόμενες και μελλοντικές εργασίες του CEPEJ αποτελούν μέρος του σχεδίου δράσης 2022-2025 που είναι αφιερωμένο στην «ψηφιοποίηση για μια καλύτερη δικαιοσύνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την τελετή για τον εορτασμό της επετείου της, η CEPEJ πραγματοποιεί την ολομέλεια της (27 και 28 Ιουνίου). Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει την έγκριση της έκθεσης αξιολόγησης του CEPEJ για το 2022, η οποία παρέχει μια επισκόπηση των βασικών τάσεων στα δικαστικά συστήματα των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και η οποία θα δημοσιοποιηθεί το φθινόπωρο του 2022.

Τέλος, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της 2ης απονομής του Junior Crystal Scales of Justice Prize. Διοργανώνεται από το CEPEJ και τη Νομική Σχολή του Στρασβούργου, είναι ανοιχτό σε μεταπτυχιακούς φοιτητές από νομικές σχολές. Στόχος είναι οι συμμετέχοντες να υπερασπιστούν ένα νικητήριο έργο του βραβείου Crystal Scales of Justice, αναδεικνύοντας τις καινοτόμες πτυχές του μέσω νομικής ανάλυσης και ερευνητικής εργασίας για τη μελέτη της πιθανής μεταφοράς του σε άλλο πλαίσιο ή άλλη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης