H Bρετανία αίρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022, 13:50
H Bρετανία αίρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό

Οι μάσκες και το υγειονομικό πάσο δεν είναι πλέον απαραίτητα στη Βρετανία, η οποία εγκατέλειψε σχεδόν όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς που είχαν υιοθετηθεί μετά την εμφάνιση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού, καθώς η κυβέρνηση της χώρας ελπίζει ότι πλέον οι πολίτες θα ζουν με την Covid-19 όπως με τη γρίπη.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι περιορισμοί μπορούν να αρθούν χάρη στην επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας και της καλύτερης κατανόησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο ίδιος επισήμανε ότι πλέον η χρήση μάσκας «θα είναι ζήτημα προσωπικής απόφασης». Ωστόσο, κάποιες αλυσίδες καταστημάτων έχουν ανακοινώσει ότι θα εξακολουθήσουν να ζητούν από τους πελάτες τους να φορούν μάσκα, όπως και οι διαχειριστές του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, έχει δηλώσει ότι οι μάσκες θα εξακολουθήσουν να είναι υποχρεωτικές στα μέσα μεταφοράς της βρετανικής πρωτεύουσας και έχει ζητήσει από τους πολίτες «να κάνουν το σωστό». Η σύσταση για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό θα παραμείνει σε ισχύ, εξήγησε άλλωστε η κυβέρνηση.

Αυτός ο «άνεμος» ελευθερίας πνέει σε μια στιγμή που ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είναι αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις για το σκάνδαλο με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, κατά παράβαση των περιοριστικών μέτρων για τον Covid-19.

Ο Τζόνσον εξέφρασε την ικανοποίησή του μέσω Twitter για τη νέα εξέλιξη, προειδοποιώντας όμως ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Όλος ο κόσμος θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι προσεκτικός και καλώ όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν».

Ήδη στη Βρετανία είχε αρθεί η οδηγία για τηλεργασία, ενώ από σήμερα αίρονται και άλλοι περιορισμοί, από τους πιο χαλαρούς που είχαν υιοθετηθεί στην Ευρώπη τον περασμένο Δεκέμβριο, την ώρα που το στέλεχος Όμικρον σάρωνε τη χώρα.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας -το 86,5% των οποίων έχει λάβει αναμνηστική δόση εμβολίου- μπορούν να έχουν από τη Δευτέρα απεριόριστο αριθμό επισκεπτών.

Τέλος της καραντίνας

Πιο διστακτική σε σχέση με άλλες περιοχές της Βρετανίας (Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία) στην επιβολή περιορισμών, η Αγγλία είχε άρει για πρώτη φορά σχεδόν όλα τα μέτρα στις 19 Ιουλίου 2021, που είχε ονομαστεί «ημέρα της ελευθερίας».

Όμως, η εμφάνιση το φθινόπωρο του στελέχους Όμικρον, που είναι πιο μεταδοτικό από το Δέλτα, ώθησε την κυβέρνηση Τζόνσον να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο Β, παρά την αντίθεση μεγάλου μέρους των Συντηρητικών.

Τα μέτρα αυτά είχαν στόχο να ενισχύσουν την προστασία του πληθυσμού χάρη στην εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικών δόσεων και στις προσπάθειες να πειστούν οι διστακτικοί να εμβολιαστούν. Μέχρι στιγμής, έχουν χορηγηθεί 37 εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις, επιτρέποντας να μειωθούν ο αριθμός των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα και οι νοσηλείες, αλλά και η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το 64% του πληθυσμού άνω των 12 ετών έχει λάβει τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19.

Η Βρετανία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με σχεδόν 155.000 νεκρούς. Στη χώρα εξακολουθούν να καταγράφονται σχεδόν 100.000 νέα περιστατικά καθημερινά.

Σύμφωνα με έρευνα του Imperial College, του Λονδίνου, το ποσοστό μόλυνσης παραμένει υψηλό, κυρίως μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, από τους συνολικά 3.500 συμμετέχοντες σε αυτή την έρευνα που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19 από τις 5 ως τις 20 Ιανουαρίου.

Ο Τζόνσον ελπίζει, μάλιστα, να αρθεί η υποχρέωση καραντίνας για όσους βρίσκονται θετικοί, «όπως δεν υπάρχει νομική υποχρέωση να μπαίνουν σε καραντίνα όσοι έχουν γρίπη».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022, 13:57