Έπειτα από δύο θητείες στον Λευκό Οίκο ο 55χρονος Μπαράκ Ομπάμα εκφώνησε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την αποχώρησή του​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε την ομιλία στην πόλη όπου εκλέχθηκε γερουσιαστής, το Σικάγο, σε ένα κατάμεστο ακροατήριο με ένα «ευχαριστώ» στον αμερικανικό λαό, «είτε συμφωνήσαμε, είτε όχι». «Οι συνομιλίες μαζί σας με κράτησαν ειλικρινή, εμπνευσμένο και με τη δύναμη να συνεχίσω» είπε, προσθέτοντας ότι «με κάνατε καλύτερο πρόεδρο».
«Όταν συνέρχονται οι απλοί άνθρωποι, η αλλαγή γίνεται» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στη διακήρυξη της ελευθερίας της Αμερικής.

«Η δημοκρατία απαιτεί δουλειά, μερικές φορές κάνουμε ένα βήμα μπρος και δύο πίσω» είπε, προσθέτοντας ότι «η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας από έναν ελεύθερα εκλεγμένο πρόεδρο σε έναν άλλο είναι αξία της αμερικανικής δημοκρατίας», προτού αρχίσει να απαριθμεί τις επιτυχίες της κυβέρνησής του. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την αποχώρησή του.

Μεταξύ των θεμάτων που ανέφερε ήταν οι επιτυχίες της κυβέρνησής του στην ασφάλεια της χώρας από την τρομοκρατία, το πρόγραμμα κάλυψης εκατομμυρίων πολιτών στο νέο σύστημα υγείας, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των θέσεων εργασίας, η πρόοδος σε περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και η επανεκκίνηση των σχέσεων με την Κούβα.

Ελλοχεύουν κίνδυνοι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος σε μερικά από τα θέματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα, τόνισε τον κίνδυνο της αυξανόμενης οικονομικής ανισότητας που οδηγεί τους πολίτες στην απομόνωση και τον κυνισμό, τον ρατσισμό που διχάζει την Αμερική, την αντίσταση στην υποδοχή των μεταναστών στη χώρα των μεταναστών προηγούμενων γενεών και την απομόνωση «στον δικό τους κόσμο» των πολιτών που περιβάλλονται από ομοϊδεάτες τους, σε σημείο που δεν μπορούν πια να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα.

Σε έντονα συναισθηματικό ύφος, ο Ομπάμα αποχαιρέτησε το κοινό, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι οι ΗΠΑ θα πάνε ακόμη πιο μπροστά από το σημείο όπου βρίσκονται σήμερα​Στον απόηχο της ομιλίας του για τη δημοκρατία που έδωσε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στη σημασία του πολιτεύματος για την Αμερική και την υφήλιο, καθώς και στην ευθύνη κάθε πολίτη να μην παίρνει τη δημοκρατία ως δεδομένο, καλώντας τους Αμερικανούς να αρνηθούν να ενδώσουν στην πόλωση και στην προπαγάνδα που στοχεύει στη διάσπαση και την απομόνωση των πολιτών. Σε έντονα συναισθηματικό ύφος, ο Ομπάμα αποχαιρέτησε το κοινό, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι οι ΗΠΑ θα πάνε ακόμη πιο μπροστά από το σημείο όπου βρίσκονται σήμερα. Εξήρε το ήθος του αμερικανικού λαού, ο οποίος «στηρίζει μια δίκαιη Αμερική».

Ο απερχόμενος πρόεδρος φανερά συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε τη σύζυγό του, διότι βρέθηκε σε μία θέση που, όπως είπε, δεν την επέλεξε. «Όλα αυτά τα χρόνια ήσουν σύντροφος, σύμβουλος, μητέρα των παιδιών μου… Εσύ έκανες τον Λευκό Οίκο μια ανοιχτή πόρτα για τον κόσμο» είπε απευθυνόμενος στη Μισέλ Ομπάμα.

Αισιόδοξος για τους νέους

Δεσμεύτηκε ότι θα βρίσκεται δίπλα στον λαό ως πολίτης «για όσες ημέρες θα ζήσω». «Σας ζητώ να πιστέψετε όχι στο τι μπορώ να κάνω εγώ, αλλά στο τι μπορείτε να κάνετε εσείς οι ίδιοι» είπε μεταξύ άλλων.

Έκλεισε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη νεότερη γενιά, δηλώνοντας ότι δεν θα σταματήσει να υπηρετεί τον αμερικανικό λαό και παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να συμμετάσχουν ενεργά στα κοινά για να φέρουν όποια αλλαγή θέλουν, «όπως κάνατε πριν από οκτώ χρόνια».

Ο Ομπάμα, ο οποίος θα δώσει τη σκυτάλη στον 70χρονο Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μισέλ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του Τζο Μπάιντεν εκφώνησε τον αποχαιρετιστήριο λόγο του από το συνεδριακό κέντρο ΜακΚόρμικ στο κέντρο του Σικάγο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης