Έχετε ποτέ αναρωτηθεί από πού προέρχεται το διασημότερο χριστουγεννιάτικο τραγούδι στον κόσμο, το οποίο εφέτος γιορτάζει τα 200ά γενέθλιά του, έχοντας μεταφραστεί όλα αυτά τα χρόνια σε περισσότερες από 300 γλώσσες και διαλέκτους του κόσμου;

Φυσικά, ο λόγος για το τραγούδι «Άγια Νύχτα», το οποίο ερμηνεύεται σε όλες τις ηπείρους, ενώ το 2011 ανακηρύχθηκε τμήμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αυστρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν μέσα στον βαρύ χειμώνα του 1816-1817, όταν στο χωριό Μαρίαπφαφ της επαρχίας Λουνγκάου του Σάλτσμπουργκ ο εκεί βοηθός εφημέριος Γιόζεφ Μορ εμπνεύστηκε και έγραψε το χριστουγεννιάτικο αυτό ποίημα.

Έναν χρόνο αργότερα, με τη μετάθεση του Γιόζεφ Μορ στο Όμπερντορφ, βόρεια της πόλης Σάλτσμπουργκ, ο εκεί δάσκαλος και μουσικός του εκκλησιαστικού οργάνου, ο Φραντς Ξάβερ Γκρούμπερ, συνέθεσε την παγκόσμια γνωστή μελωδία της «Άγιας Νύχτας», την οποία το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων αφουγκράζονται ίσως και δισεκατομμύρια άνθρωποι στα πέρατα του κόσμου.


(Video του BBC για την ιστορία του τραγουδιού)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που σήμερα ένας στους τρεις Αυστριακούς εκτιμά πως η «Άγια Νύχτα» έχει απολέσει την αυθεντικότητα και τη λαμπρότητά της, οι παραδόσεις και τα έθιμα γύρω από τα Χριστούγεννα δεν έχασαν στην Αυστρία τίποτε από τη λάμψη τους και η 24η Δεκεμβρίου, η παραμονή των Χριστουγέννων, θεωρείται από την πλειονότητα των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων της η «ιερότερη» αλλά και η πλέον «παραδοσιακή» ημέρα της χρονιάς.

Η γιορτινή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα υπάρχει στην Αυστρία απ’ άκρου εις άκρον ήδη εβδομάδες νωρίτερα με τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές, πολλές από τις οποίες εγκαινιάζονται και λειτουργούν ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου.

Η Βιέννη, μάλιστα, θεωρείται «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων» στην Ευρώπη, διαθέτοντας τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες χριστουγεννιάτικες αγορές, με κορυφαία εκείνη στην πλατεία του δημαρχείου της.

Οι εν λόγω αγορές κυριαρχούνται από χριστουγεννιάτικα αναμνηστικά, χειροποίητα δώρα και στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δένδρο, αλλά και από το παραδοσιακό ζεστό γλυκό κρασί, ανάμικτο με διάφορα είδη τσαγιού, φρούτα και μπαχαρικά, ενώ παράλληλα στις αυστριακές πόλεις και στα χωριά διοργανώνεται πληθώρα εκδηλώσεων με παραδοσιακά έθιμα.

Οι περισσότεροι Αυστριακοί γιορτάζουν την παραμονή των Χριστουγέννων μπροστά από το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο έχει στολιστεί μόλις μερικές ώρες νωρίτερα το μεσημέρι, ένα «καθήκον» που σε δύο από τα τρία σπίτια έχει αναλάβει η νοικοκυρά, με τη συμμετοχή των παιδιών να περιορίζεται τα τελευταία χρόνια σε ένα ποσοστό 25 % (σύμφωνα με τις στατιστικές).

Το 75% των Αυστριακών περνά την «Άγια Νύχτα» σε στενό οικογενειακό κύκλο, ενώ ένα 22% είναι καλεσμένο σε συγγενείς ή φίλους -περιβάλλον που κατά μέσο όρο περιλαμβάνει πέντε πρόσωπα.

Ωστόσο, ένα ποσοστό 4%, που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 300.000 άτομα, θα περάσει τη βραδιά της παραμονής των Χριστουγέννων μόνο του…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης