Ένα από τα δημοφιλέστερα βρετανικά μέσα, ο Guardian, σε πρόσφατο δημοσίευμά του με αφορμή την επέτειο 11 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης -γεγονός για το οποίο η δημοσιογράφος Helena Smith βρέθηκε στην Αθήνα -χρησιμοποιεί τη φράση «προϊόν κλοπής», μια άποψη την οποία ενστερνίζεται η ελληνική κυβέρνηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η Αθήνα ζητεί ανελλιπώς από τον Σεπτέμβριο του 2003 -όταν ξεκίνησε η κατασκευή του Μουσείου της Ακρόπολης- την επιστροφή των Γλυπτών, διότι αποτελούν «προϊόν κλοπής», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, ενώ συνεχίζει: «Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση -όπως και κάθε ελληνική κυβέρνηση- δεν πρόκειται να σταματήσει να διεκδικεί τα κλεμμένα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αν και… κλασικιστής που τρέφει όμως μεγάλη αγάπη για την Αρχαία Ελλάδα, τάσσεται υπέρ της παραμονής των Γλυπτών στο Λονδίνο, θεωρώντας πως «ορθώς διασώθηκαν από τον Έλγιν».

Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «όσοι επιθυμούν την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα, θεωρούν ότι η σχετική αίθουσα στο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί το τέλειο αντίδοτο στη σκοτεινή αίθουσα, όπου φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης