Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γιαματέι προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι η Κεντρική Αμερική θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια από τις πλούσιες χώρες για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες μεταναστευτικές ροές, καθώς ο κυκλώνας Γιώτα άρχισε να πλήττει τη φτωχή περιφέρεια, προτού συμπληρωθούν δύο εβδομάδες από την καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας Ήτα.

«Αν δεν θέλουμε ένας σωρός κεντροαμερικανοί να επιδιώξουν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, πρέπει να υψώσουμε ένα τείχος ευημερίας στην Κεντρική Αμερική» είπε χαρακτηριστικά ο Γιαματέι, τοποθετούμενος στην Ονδούρα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Κεντροαμερικανικής Τράπεζας για την Οικονομική Ολοκλήρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2018, το πρώτο από μια σειρά «καραβάνια» αναχωρούσε από την Κεντρική Αμερική με σκοπό να φθάσει στις ΗΠΑ, παρά τη σκληρή πολιτική του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι των παράτυπων μεταναστών. Η μεταφορά που χρησιμοποίησε ο Γιαματέι αναφερόταν στην πρόθεση του Τραμπ να υψωθεί τείχος κατά μήκος των συνόρων της χώρας του με το Μεξικό.

Ο αντίκτυπος της τρέχουσας περιόδου κυκλώνων, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της διπλής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού, ενδέχεται να προκαλέσει νέες μεγάλες μεταναστευτικές ροές από την Κεντρική Αμερική, έχουν προειδοποιήσει ειδικοί.

Ο κυκλώνας Ήτα, που έπληξε την Κεντρική Αμερική νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κατέστρεψε ολόκληρες σοδειές. Ο κυκλώνας Γιώτα, κατηγορίας 5, που έφθασε στην Ονδούρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκφράζονται φόβοι πως θα προκαλέσει κι άλλες πλημμύρες και καταστροφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κανένα τείχος δεν θα συγκρατήσει τις ανάγκες των ανθρώπων» είπε ο Γιαματέι, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση μαζί με τον πρόεδρο της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

Και οι δύο πρόεδροι επισήμαναν ότι η Κεντρική Αμερική είναι η περιοχή του κόσμου που υφίσταται το σκληρότερο πλήγμα από την κλιματική αλλαγή, την ευθύνη για την οποία επέρριψαν στις «βιομηχανικές» χώρες.

Ο Γιαματέι απηύθυνε εξάλλου έκκληση να τερματιστεί «ο φαύλος κύκλος» του δημόσιου χρέους που φορτώνονται οι χώρες της περιφέρειας όταν πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

«Η ανθρώπινη ανάπτυξη δεν θα επιτευχθεί εύκολα, απλώς με μερικές ομιλίες, θα χρειαστούν πράξεις, πράξεις που πρέπει να τις κάνουν οι βιομηχανικές χώρες» έκρινε ο πρόεδρος της Γουατεμάλας.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης