Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Πώς φτάσαμε από τη «Dolce Vita» του Federico Fellini στο πικρό κεφάλαιο της Virginia Raggi ;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πόλη της Ρώμης, με τις 15,2 εκατομμύρια αφίξεις και τις 36,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις η οποία ήταν και το 2018, η βασίλισσα του τουρισμού, βιώνει μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της που συμπίπτει με τη διοίκηση της δημάρχου Raggi του «Κινήματος των 5 Αστέρων».

Οι γλάροι, τα σκουπίδια και οι λακκούβες αντιπροσωπεύουν την ταυτότητα μιας πόλης που έχει βιώσει συναρπαστικές στιγμές μέχρι χθες, αλλά σήμερα βρίσκεται σε αδιέξοδο από την κακοδιοίκηση, τις λανθασμένες επιλογές και τον κακό σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ρώμη λαμβάνει χαμηλές βαθμολογίες όσον αφορά στην ποιότητα ζωής στις ιταλικές πόλεις.

Στην «Κατάταξη Ποιότητας Ζωής», η Ρώμη κερδίζει τρεις θέσεις, αλλά χάνει τα πάντα: το 2018 ήταν στην 21η θέση, ενώ φέτος είναι 18η. Όσον αφορά όμως στην «κατάταξη πλούτου και κατανάλωσης», το 2018 η Ρώμη ήταν 8η, ενώ έναν χρόνο αργότερα βρίσκεται στην 40η θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης στον τομέα του περιβάλλοντος και των υπηρεσιών, η Ρώμη από την 15η θέση βρίσκεται στην 19η θέση, χάνοντας πάνω από 100 πόντους. Επίσης προβληματικός είναι και ο τομέας της  ασφάλειας  με τα περισσότερα εγκλήματα να σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών.

Είναι όμως όλα λάθη της δήμαρχου Raggi ; Προφανώς όχι, δεδομένου ότι η αποτυχία της συλλογής των απορριμμάτων συνδέεται επίσης με τις πολύ κακές συνήθειες των πολιτών και των καταστημάτων.

Το 2019 και ιδιαίτερα τον Ιανουάριο αλλά και τον Ιούλιο, υπήρξε σοβαρό πρόβλημα του Δήμου να διαχειριστεί το θέμα με τα σκουπίδια.  Το γεγονός ότι οι πρόεδροι των τομέων της καθαριότητας του Δήμου έχουν αλλάξει τόσο συχνά σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολιτικό σχέδιο.

Εν τω μεταξύ, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, η εικόνα δεν είναι καλή. Τα πεζοδρόμια γέμισαν σακούλες, καμένους κάδους, οι οποίοι δυστυχώς δημιουργούν πρόβλημα και στα αυτοκίνητα που σταθμεύουν κοντά.

Εν ολίγοις, εξακολουθεί να υφίσταται κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή από τις 16 Ιανουαρίου θα σταματήσει η χωματερή «Colle Fagiolara» στο Colle Ferro, η οποία δέχεται 1.100 τόνους αποβλήτων κάθε μέρα.

Καλώς ήρθατε στην πικρή πρωτεύουσα της Virginia Raggi.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης