Συντάκτης του BBC θέτει το εύλογο ερώτημα, γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, που είναι ίσως και η πιο πολυταξιδεμένη μονάρχης, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα.

Οι επίσημες επισκέψεις της, 116 στον αριθμό, εκτείνονται από το μικροσκοπικό κράτος του Τουβαλού στον Ειρηνικό έως και τη Ρωσία, την Κίνα, τη Χιλή, την Γκάνα, την Αυστραλία και σχεδόν όλες τις χώρες που παρεμβάλλονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προκαλεί λοιπόν έκπληξη, αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, το γεγονός ότι η Ελισάβετ δεν έχει επισκεφθεί τη γενέτειρα του συζύγου της, Φιλίππου, δούκα του Εδιμβούργου.

Η εξήγηση που δίνει ο ιστορικός Hugo Vickers στηρίζεται στην ιστορία της μοναρχίας στην Ελλάδα, που επηρέασε την οικογένεια του Φιλίππου.

«Ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν αγαπά την Ελλάδα, επειδή δίκασαν τον πατέρα του (πρίγκιπα Ανδρέα) και θα μπορούσαν να τον έχουν εκτελέσει» λέει ο Vickers. «Το 1922 αναγκάστηκε όλη η οικογένεια να εγκαταλείψει την Ελλάδα», όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν ακόμη μωρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι, ωστόσο, εντελώς αλήθεια ότι η βασίλισσα δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, καθώς είχε έρθει το 1950, έπειτα από πρόσκληση του βασιλιά Παύλου, αλλά την εποχή εκείνη δεν είχε στεφθεί ακόμη βασίλισσα.

Το 1963 ο βασιλιάς Παύλος επισκέφθηκε τη Βρετανία, αλλά επρόκειτο για μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη επίσκεψη, καθώς εκείνη την περίοδο η Ελλάδα είχε μια σειρά πολιτικών κρατουμένων.

Λίγο καιρό μετά την επίσκεψη αυτή, ο βασιλιάς Παύλος πέθανε και ο διάδοχος του, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος – πρώτος ξάδελφος του Φιλίππου – ανατράπηκε, όταν καταργήθηκε η μοναρχία το 1973.

Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ζει στο Λονδίνο, θεωρεί ακόμη τον εαυτό του βασιλιά της Ελλάδος και διατηρεί στενές σχέσεις με τη βασίλισσα Ελισάβετ, σημειώνουν οι «Times».

Όλα αυτά «δυσκόλεψαν την κατάσταση», λέει ο Vickers. Ο ιστορικός υποψιάζεται όμως παράλληλα πως η βασίλισσα δεν έχει δεχθεί ποτέ επίσημη πρόσκληση από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης