Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμμετείχε σήμερα στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), την οποία ο προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε αγνοήσει κατά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, μετά τη σύνοδο της Μανίλας το 2017.

Στην εναρκτήρια δήλωσή του ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον κεντρικό ρόλο της ASEAN στην περιοχή και οι δέκα χώρες της ένωσης αυτής μπορούν να υπολογίζουν ότι ο ίδιος θα εμφανίζεται στο μέλλον στις συνόδους τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της ASEAN είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Η εταιρική σχέση μας είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διατήρηση μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής στον Ινδοειρηνικό, η οποία είναι το θεμέλιο της κοινής ασφάλειας και ευημερίας μας εδώ και πολλές δεκαετίες», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε ταυτόχρονα τη «σοβαρή ανησυχία» του για τη βία στη Μιανμάρ και κάλεσε στον στρατό της χώρας αυτής να απελευθερώσει όσους κρατούνται άδικα, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Αύριο Τετάρτη ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στην ευρύτερη Σύνοδο της Ανατολικής Ασίας, στην οποία εκτός από τα μέλη της ASEAN μετέχουν και άλλες χώρες του Ινδοειρηνικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η συμμετοχή του Μπάιντεν στην ASEAN αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να ενώσει συμμάχους και εταίρους σε μια συλλογική προσπάθεια για να αποκρούσουν την Κίνα.

Στην ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε «στο κοινό όραμα για μια περιοχή όπου η κάθε χώρα θα μπορεί να ανταγωνίζεται και να πετυχαίνει ισότιμα με τις άλλες και όλες, ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλες ή ισχυρές είναι, θα συμμορφώνονται με το δίκαιο». Απέφυγε ωστόσο να κάνει κάποια συγκεκριμένη αναφορά στην Κίνα, όπως άλλωστε και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που προετοιμάζουν το έδαφος για μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Μπάιντεν και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ αργότερα φέτος.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει με το ποσό των 102 εκατομμυρίων δολαρίων προγράμματα στους τομείς της υγείας, της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κλίματος στις χώρες της ASEAN.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης