Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Δανίας, Κλάους Γιορτ Φρεντέρικσεν, δήλωσε σήμερα ότι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράβαση ενός Άρθρου του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε προδοσία για διαρροή κρατικών μυστικών.

Οι κατηγορίες εναντίον του Φρεντέρικσεν, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας από το 2016 έως το 2019, βασίστηκαν στο Άρθρο 109 του Κώδικα, το οποίο επισύρει μέγιστη ποινή κάθειρξης 12 ετών, αν και έχει καταστεί σαφές για το ποιες είναι ακριβώς οι κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Άρθρο 109 καλύπτει κάθε «πρόσωπο που αποκαλύπτει ή μεταδίδει οποιαδήποτε πληροφορία για μυστικές διαπραγματεύσεις, συζητήσεις ή αποφάσεις του κράτους ή των δικαιωμάτων του σε σχέση με ξένα κράτη».

Σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Φρεντέρικσεν. δεν διευκρίνισε ποιες είναι κατηγορίες εναντίον του ή αν αφορούσαν την περίοδο που ήταν υπουργός.

«Έχω μιλήσει ως μέλος του Κοινοβουλίου για ένα πολιτικό θέμα και δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω επί του παρόντος. Ωστόσο, δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έχω κάνει κάτι που θα βλάψει τη Δανία ή τα συμφέροντά της», είπε ο Φρεντέρικσεν σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εισαγγελία και το υπουργείο Άμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη δήλωση του Φρέντερικσεν.

Τα νέα έρχονται μετά τη σύλληψη του επικεφαλής της μονάδας Ξένων Πληροφοριών της Δανίας τον περασμένο μήνα, κατηγορούμενος σύμφωνα με το ίδιο Άρθρο του Ποινικού Κώδικα, για την ύποπτη εμπλοκή του σε υπόθεση διαρροής πληροφοριών «άκρως απόρρητων». Ο Λαρς Φίντσεν αρνείται οποιοδήποτε αδίκημα, περιγράφοντας την κατηγορία ως «εντελώς παράλογη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης