Γερμανικός Τύπος: Ο «ιός ΣΥΡΙΖΑ» και τα ελληνικά «Σταφύλια της οργής»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016, 23:08
Γερμανικός Τύπος: Ο «ιός ΣΥΡΙΖΑ» και τα ελληνικά «Σταφύλια της οργής»
Έναν «ιό ΣΥΡΙΖΑ» βλέπει να εξαπλώνεται στη νότια Ευρώπη η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Προφανής ο υπαινιγμός: και άλλες μεσογειακές χώρες θα μπορούσαν να ζητήσουν αλλαγές στο «μεταρρυθμιστικό» πρόγραμμα.

Σε σχετική ανάλυση στις οικονομικές σελίδες της «FAZ», την οποία υπογράφει συνεργάτης της εφημερίδας στη Λισαβόνα, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο ιός ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη νότια Ευρώπη. Επί του παρόντος, η περιοχή που κινδυνεύει περισσότερο είναι η Ιβηρική Χερσόνησος. Παρότι το ελληνικό σύνδρομο έχει αποδείξει πόσο πιο φτωχή μπορεί να γίνει μία ήδη σωριασμένη οικονομία από την απάτη και την αφέλεια μιας ιδεολογικοποιημένης πολιτικής, δεν υπάρχει ανοσία εκτός των ελληνικών συνόρων. Το αντίθετο: μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου ανήλθε στην εξουσία μία σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας με την υποστήριξη του μαρξιστικού Αριστερού Μπλοκ, αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και των κομμουνιστών. Ενώ στην Ισπανία ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεζ επιχειρεί, μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, να σχηματίσει κυβέρνηση με τη βοήθεια των Ποδέμος, επίσης αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ή ακόμα, στην ανάγκη, και ορισμένων αριστερών αυτονομιστών».

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής των Ποδέμος Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν «διδάχθηκε» αρκετά από τον «φίλο του» Αλέξη Τσίπρα, και βγάζει το εξής συμπέρασμα από τις μετεκλογικές διεργασίες στη Μαδρίτη: «Οι πρώτοι που τρόμαξαν ήταν οι επικεφαλής των μεγάλων επιχειρήσεων του δείκτη Ibex (στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης), και αυτό σε μια μαύρη εβδομάδα για το χρηματιστήριο, η οποία συνοδεύτηκε από άνοδο των σπρεντς. Προειδοποίησαν ότι μια ανάκληση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας δεν θα προκαλούσε παρά ένα νέο κύμα απολύσεων, με αποτέλεσμα η ανεργία να αυξηθεί και πάλι από το σημερινό 21% στο παλαιότερο ρεκόρ του 28%».

«Οργή» κατά των μεταρρυθμίσεων

Στις ογκώδεις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα αναφέρεται η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» με τίτλο «Τα σταφύλια της οργής».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «είχε καιρό να εκδηλωθεί τόσο έντονα και χωρίς αναστολές η οργή κατά της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα (...) Στην Αθήνα ολοκληρώνεται μια εβδομάδα η οποία ξυπνά τις πιο απαισιόδοξες προσδοκίες για το μέλλον. Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, την οποία η διαμαρτυρία ανέβασε στην εξουσία, έχει περιέλθει και η ίδια πλέον σε δεινή θέση. Αγρότες, συνδικαλιστές, ελεύθεροι επαγγελματίες και δικηγόροι κατεβαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και την πολιτική περικοπών της κυβέρνησης.

»Ιδιαίτερα η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θεωρείται από τους Ευρωπαίους δανειστές βαρόμετρο για τη θέληση του Τσίπρα να εξυγιάνει τη χώρα. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις μπορεί να είχαν περικόψει συνολικά έντεκα φορές τις αποδοχές, αλλά συνεχώς ανέβαλαν τη μεταρρύθμιση. Τώρα ο Τσίπρας είναι εκείνος που πρέπει να κομίσει το μήνυμα, ότι το σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Το σχόλιο για τα επόμενα βήματα: «Η πρώτη αξιολόγηση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών καθυστερεί, αλλά το αποτέλεσμά της αποτελεί προϋπόθεση για περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Οι τράπεζες, που μόλις ανακεφαλαιοποιήθηκαν, αρχίζουν να παραστρατούν και πάλι. Οι επενδυτές φοβούνται».

Πηγή: DW

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016, 23:08