Σε «θρίλερ» έχει εξελιχθεί τις τελευταίες ώρες η εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο της Έσσης, καθώς όσο συγκεντρώνονται τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας τόσο απομακρύνεται η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και των Πρασίνων, του σχήματος δηλαδή που κυβερνά μέχρι σήμερα την Έσση.

Σύμφωνα και με τα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF, ο αριθμός των εδρών των δύο κομμάτων αυτή την ώρα δεν επαρκεί προκειμένου να συνεχίσουν να συγκυβερνούν – χωρίς τρίτο εταίρο. Την ίδια ώρα ωστόσο, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση, ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς την συμμετοχή του CDU, γεγονός το οποίο προκαλεί κάποια ανακούφιση στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδεται από το ZDF, το CDU συγκεντρώνει 27,7% (-11,1), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 19,7% (-11), οι Πράσινοι 19,5% (+8,4), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 13,1% (+9), οι Φιλελεύθεροι (FDP) 7,7% (+2,7) και η Αριστερά 6,4%. (+1,2). Οι πρώτες επιμέρους αναλύσεις της ψηφοφορίας δείχνουν ότι οι Πράσινοι επωφελήθηκαν ιδιαίτερα από τις μεγάλες απώλειες του SPD, ενώ τους ψήφισε ο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών. Από την άλλη πλευρά η AfD, η οποία με την άνετη είσοδό της στο Κοινοβούλιο της Έσσης αποκτά εκπροσώπηση σε όλα τα κρατιδιακά κοινοβούλια της Γερμανίας, φαίνεται ότι προσέλκυσε σημαντικό αριθμό των ψηφοφόρων που απομακρύνθηκαν από τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ.

Σε ό,τι αφορά πάντως το SPD, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest dimap, το 83% των ψηφοφόρων της Έσσης ελπίζει ότι μελλοντικά το κόμμα θα μπορέσει να ορθοποδήσει, ενώ το 74% εκτιμά ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν διαθέτουν ένα κεντρικό θέμα με το οποίο να μπορούν να γοητεύσουν τους πολίτες και το 64% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα τι πρεσβεύει το SPD. Το 63% θα συμβούλευε την ηγεσία του κόμματος να αποφασίσει την αποχώρηση από τον μεγάλο συνασπισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης