Λίγο πριν από το έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), το οποίο θα γίνει το Σαββατοκύριακο στο Βισμπάντεν, προκειμένου να εκλεγεί νέος πρόεδρος μετά την παραίτηση του Μάρτιν Σουλτς, το 47% , δηλαδή σχεδόν κάθε δεύτερος Γερμανός δεν θεωρεί την υποψήφια Αντρέα Νάλες ως φορέα ελπίδας και μόνο ο ένας στους τρεις πιστεύει ότι μπορεί να να ενισχύσει εκ νέου τους Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Infratest dimap», η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την Αντρέα Νάλες, υποψήφια για την προεδρία θα είναι και η δήμαρχος του Φλένσμπουργκ Ζιμόνε Λάνγκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικά πιο αισιόδοξοι είναι, πάντως, οι υποστηρικτές του SPD, αφού το 50% πιστεύει ότι θα καταφέρει να βγάλει το κόμμα από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση τον Φεβρουάριο, η τάση αυτή όμως έχει αλλάξει ελάχιστα.

Μετά την εκλογική ήττα του Σεπτεμβρίου (20,5%) και την παραίτηση του Μάρτιν Σουλτς από την προεδρία του κόμματος, το έκτακτο συνέδριο του SPD αποσκοπεί στο να αποτελέσει αρχή για ανανέωση. Σύμφωνα όμως με την ίδια δημοσκόπηση, το SPD κατρακυλά στο 17% (-1% σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου), το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας βρίσκεται στο 32% (-1%), το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) επιλέγει το 15% (+1%), το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) το 10% (+1%) των ερωτηθέντων, τους Πράσινους (Die Gruenen) προτιμά το 12% και την Αριστερά (Die LInke) τo 10% (τα ποσοστά τους παραμένουν αμετάβλητα.)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Die Welt

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης