Μία επίθεση που πραγματοποίησαν χάκερ στο νοσοκομείο του Ντίσελντορφ είχε ως συνέπεια να χάσει τη ζωή της μια 78χρονη ασθενής που είχε διαγνωστεί για πιθανή ρήξη αορτής, καθώς τέθηκε εκτός λειτουργίας το πρόγραμμα εισαγωγής ασθενών και το ασθενοφόρο που τη μετέφερε αναγκάστηκε να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο του Βούπερταλ, όπου και εξέπνευσε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας, ο κρυπτογραφικός ιός, που χρησιμοποιήθηκε στην κυβερνοεπίθεση στο γερμανικό νοσοκομείο, έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν από ομάδα χάκερ που δραστηριοποιείται στη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβερνοεπίθεση των χάκερ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ είναι πολύ πιθανό να έχει πραγματοποιηθεί από το έδαφος της Ρωσίας, ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Δικαιοσύνης του κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, οι χάκερ χρησιμοποίησαν τον κρυπτογραφικό ιό DoppelPaymer. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με ζητήματα κυβερνοασφάλειας, ο τύπος αυτός του ιού έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα εναντίον εταιρειών και οργανισμών σε όλο τον κόσμο από ομάδα χάκερ που βρίσκεται στη Ρωσία.

Η επίθεση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου και υπήρξε αιτία θανάτου μιας 78χρονης, καθώς οι χάκερ κατάφεραν να θέσουν εκτός λειτουργίας 30 σέρβερ του νοσοκομείου, όπως και το πρόγραμμα εισαγωγής ασθενών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ασθενοφόρο, στο οποίο βρισκόταν η ασθενής γυναίκα με υποψία για ρήξη αορτής, να αναγκαστεί να τη μεταφέρει σε άλλο νοσοκομείο στην πόλη Βούπερταλ. Η γυναίκα εξέπνευσε στο νοσοκομείο. Η γερμανική εισαγγελία άσκησε δίωξη εναντίον αγνώστων με την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση αυτή ωστόσο καταγράφεται ως ο πρώτος γνωστός θάνατος που συνδέεται άμεσα με επίθεση στον κυβερνοχώρο σε νοσοκομεί.ο

Ο κρυπτογραφικός ιός χρησιμοποιείται από χάκερ με στόχο τον εκβιασμό. Μπαίνοντας στο σύστημα ο ιός κρυπτογραφεί τους φάκελους που χρησιμοποιούνται και απαιτεί λύτρα για να δώσει το κλειδί της αποκρυπτογράφησης . Σύμφωνα με τα στοιχεία του dpa, πραγματικός στόχος της επίθεσης ήταν το Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ. Μόλις η αστυνομία ανακοίνωσε στους χάκερ ότι η επίθεσή τους διέκοψε τη λειτουργία του νοσοκομείου, έστειλαν το κλειδί της αποκρυπτογράφησης, αναφέρει το dpa. Ωστόσο το σύστημα των υπολογιστών του νοσοκομείου δεν μπορεί να λειτουργήσει μέχρι στιγμής κανονικά.

Η Γερμανία έχει δεχθεί αρκετές επιθέσεις που πραγματοποιήσαν χάκερ τους τελευταίους μήνες εναντίον ερευνητικών και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ιδίως στο Γκέσεν, την Κολονία και το Μπόχουμ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης