Στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), που βρισκόταν στην εξουσία ως πρότινος, υπερασπίστηκε την έγκριση εξαγωγών όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από την υπηρεσιακή κυβέρνηση λίγο προτού παραδώσει στη νέα, αυτόν τον μήνα.

«Οι ενέργειες της ομοσπονδιακής υπηρεσιακής κυβέρνησης βρίσκονταν εντός του πλαισίου του νόμου. Κατά συνέπεια, οι επικρίσεις των Πρασίνων και της Αριστεράς δεν είναι τίποτα περισσότερο από κροκοδείλια δάκρυα», επιχειρηματολόγησε ο Ρόντεριχ Κίζεβετερ, ειδικός του CDU σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομοσπονδιακή υπηρεσιακή κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», στην οποία συμμετείχαν η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ενέκρινε εξαγωγές αξίας σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ τις τελευταίες εννέα ημέρες της στην εξουσία.

Η αξία των εξαγωγών όπλων με κυβερνητική άδεια το τρέχον έτος ξεπέρασε έτσι τα 9 δισεκ. ευρώ.

Πρόκειται για ποσό άνευ προηγουμένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χώρα που εισήγαγε μακράν τα περισσότερα εξ αυτών ήταν η Αίγυπτος, η κυβέρνηση της οποίας επικρίνεται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εμπλοκή της στις ένοπλες συρράξεις στην Υεμένη και στη Λιβύη.

Η νέα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του κεντροαριστερού SPD, με εταίρους τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), σχεδιάζει μεταρρύθμιση των κανονισμών για τις εξαγωγές όπλων, ώστε να περιοριστούν οι πωλήσεις στις λεγόμενες τρίτες χώρες, πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης