Μια νέα έκθεση, η οποία βασίζεται σε μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε 12 χώρες της ΕΕ, υποδηλώνει ότι η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαίρει μεγάλης εκτίμησης και ότι θα υπήρχαν περισσότερες συγκρούσεις στον κόσμο αν δεν βρισκόταν εκείνη στην εξουσία.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (ECFR), δείχνει ότι αρκετά πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της ηγετικής θέσης της Γερμανίας εντός της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 36% των ερωτηθέντων απάντησε ότι εμπιστεύεται τη Γερμανία για την οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική και το 35% ότι την εμπιστεύεται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ίδια η Μέρκελ εξακολουθεί να χαίρει εμπιστοσύνης παρά την προώθηση από πλευράς της μέτρων λιτότητας στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και τους χειρισμούς της στη μεταναστευτική κρίση του 2015.

Η έκθεση δείχνει ότι οι πολίτες της ΕΕ θεωρούν ότι, αν η Μέρκελ δεν ήταν καγκελάριος, θα υπήρχαν περισσότερες διεθνείς συγκρούσεις, μια άποψη η οποία εμφανίζεται εντονότερα στην Ισπανία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία. Επίσης η Μέρκελ εμφανίζεται ως πολύ πιθανή υποψήφια για την προεδρία της ΕΕ στο μέλλον, καθώς θεωρείται μια ενωτική δύναμη.

Η έκθεση της ECFR με τίτλο «Πέρα από τον Μερκελισμό: Τι αναμένουν οι Ευρωπαίοι από τη μετεκλογική Γερμανία» υποστηρίζει ότι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει σαφείς ιδέες για να καταπολεμήσει την κατάρρευση του κράτους δικαίου στους κόλπους του μπλοκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα πρέπει επίσης να εργαστεί σκληρά για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη που κέρδισε η Γερμανία όσο ήταν καγκελάριος η Μέρκελ.

Η δημοσκόπηση της ECFR διενεργήθηκε σε 12 χώρες μέλη που έχουν από κοινού πληθυσμό 300 εκατομμύρια κατοίκους και αντιστοιχούν στο 80% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης