Γερμανία: «Προσοχή στην άρση του lockdown»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021, 13:16
Γερμανία: «Προσοχή στην άρση του lockdown»

Ιδιαίτερη προσοχή κατά την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνέστησε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, επισημαίνοντας ότι, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί, αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των μεταλλάξεων του βασικού στελέχους του κορωνοϊού. Για «σημείο καμπής» έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, και προειδοποίησε για περισσότερες εστίες και περισσότερα κρούσματα σε νεαρές ηλικίες το προσεχές διάστημα.

«Η ανάγκη για ένα τέλος του lockdown είναι προφανής, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλη προσοχή στο άνοιγμα, προκειμένου να μη θέσουμε σε κίνδυνο όσα έχουμε επιτύχει. Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά» τόνισε ο Σπαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι σε περιοχές όπου τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέπουν μπορεί κανείς να σκεφτεί κάποια χαλάρωση των μέτρων.

Ο Λόταρ Βίλερ από την πλευρά του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για το γεγονός ότι, όπως είπε, η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων δεν εξελίσσεται πλέον τόσο γρήγορα όσο το προηγούμενο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα εξαπλώνεται η «βρετανική» παραλλαγή Β.1.1.7, γεγονός το οποίο καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με το βλέμμα στον αυξημένο κίνδυνο για τους νέους, ο Βίλερ συνέστησε στους πολίτες να φορούν προστατευτική μάσκα τόσο στα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο και στο αυτοκίνητο, να περιορίσουν τις επαφές τους «στις απολύτως απαραίτητες» και να αποφύγουν τα ταξίδια.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ακόμα ότι από την 1η Μαρτίου τα «γρήγορα» τεστ θα διατίθενται δωρεάν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για «ουρές» που αναμένεται να σχηματιστούν τις πρώτες μέρες στα σημεία διάθεσης. Εντός του μήνα πάντως, εξήγησε, αναμένεται να κυκλοφορήσουν και τα τεστ τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς μόνος του στο σπίτι.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ο Γενς Σπαν ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει τον Κρίστοφ Κρουπ ως Επίτροπο, ο οποίος θα αναλάβει να διευκολύνει τη μελλοντική παραγωγή από τις γερμανικές εταιρείες, εξασφαλίζοντάς τους επενδυτές, αλλά και επάρκεια πρώτων υλών για τα εμβόλια.

Τη Δευτέρα, σε τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο Σπαν με τους υπουργούς Υγείας των κρατιδίων, αναμένεται να ληφθεί απόφαση και σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα που ενδεχομένως θα λάβουν οι εκπαιδευτικοί για τον εμβολιασμό τους.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021, 13:59