Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε το κοινό να σταματήσει προσωρινά να χρησιμοποιεί το ευρέως διαδεδομένο πρόγραμμα διαδικτυακής πλοήγησης Internet Explorer και να στραφεί σε άλλα σχετικά προγράμματα (browsers), λόγω της ανακάλυψης ενός νέου κενού ασφάλειας, που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν κακόβουλοι χάκερ.

Η εταιρεία Microsoft ήδη έκανε γνωστό ότι παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο μια προσωρινή λύση, έως ότου το πρόβλημα στον Internet Explorer αντιμετωπιστεί οριστικά με τις νέες αναβαθμίσεις ασφάλειας που σχεδιάζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γερμανική προειδοποίηση από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας Πληροφοριών (BSI), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έρχεται μετά την ανακάλυψη από έναν ανεξάρτητο ερευνητή στο Λουξεμβούργο της «τρύπας» στο δημοφιλές λογισμικό πλοήγησης, το οποίο χρησιμοποιείται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.

Ο ερευνητής Έρικ Ρόμανγκ διαπίστωσε ότι ο υπολογιστής του είχε μολυνθεί με το κακόβουλο λογισμικό «Poison Ivy» και, έπειτα από μελέτη, ανακάλυψε ότι η μόλυνση έγινε μέσω του άγνωστου έως τώρα κενού ασφάλειας. Το πρόβλημα αφορά στην έκδοση 9 και τις παλαιότερες 7 και 8 του Internet Explorer, αλλά όχι την τελευταία έκδοση 10.

Η γερμανική κρατική υπηρεσία προειδοποίησε ότι ο κώδικας που χρησιμοποιείται για την εκμετάλλευση του κενού διατίθεται ελεύθερα στο Διαδίκτυο, συνεπώς η κυβερνο-απειλή θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Microsoft, που μάλλον υποβάθμισε τη σημασία του προβλήματος, σύστησε στους χρήστες σε πρώτη φάση να «κατεβάσουν» ένα δωρεάν «μπάλωμα» ασφάλειας με την ονομασία «Enhanced Mitigation Experience Toolkit» (EMET) από τη διεύθυνση blogs.technet.com/msrc, το οποίο είναι άμεσα διαθέσιμο, ενώ σε λίγες ημέρες, στην ίδια διεύθυνση, όπως ανέφερε, θα αναρτηθεί μια πιο μόνιμη λύση του προβλήματος.

Η εταιρεία δεν έχει ακόμα διευκρινίσει σε πόσο χρόνο θα υπάρξει μια νέα ασφαλής έκδοση του Internet Explorer, που θα «φορτώνεται» αυτομάτως στους υπολογιστές των χρηστών. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό μπορεί να συμβεί σε μία εβδομάδα περίπου.

Το κενό ασφάλειας θα μπορούσε να «αξιοποιηθεί» από χάκερ για να «μολύνουν» τον υπολογιστή κάποιου χρήστη που επισκέπτεται έναν κακόβουλο διαδικτυακό τόπο και, έτσι, να θέσουν υπό τον έλεγχό τους εξ αποστάσεως το μηχάνημα του θύματος.

Σύμφωνα πάντως με τη Microsoft, πολύ λίγες απόπειρες έχουν καταγραφεί έως τώρα για την εκμετάλλευση του κενού και πολύ λίγοι χρήστες διεθνώς έχουν επηρεαστεί.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας -στο ίδιο μήκος κύματος με τη γερμανική κυβέρνηση- δεν εμπιστεύονται την προσωρινή λύση του ΕΜΕΤ και συστήνουν στους χρήστες προσωρινά να χρησιμοποιήσουν κάποιο εναλλακτικό πρόγραμμα πλοήγησης (Mozilla Firefox, Google Chrome κ.ά.), μέχρι η Microsoft να δώσει μια οριστική τεχνική απάντηση στο πρόβλημα.

Άλλοι αναλυτές θεωρούν πιθανό ότι η νέα κυβερνο-επίθεση γίνεται από τους ίδιους χάκερ που στο παρελθόν εκμεταλλεύθηκαν ένα κενό ασφάλειας στην Java της Oracle.

Ορισμένοι «δείχνουν» προς την κατεύθυνση της ομάδας χάκερ «Νίτρο» με έδρα την Κίνα, που πέρυσι είχε επιτεθεί σε δεκάδες μεγάλες χημικές και αμυντικές πολυεθνικές εταιρείες, στο πλαίσιο μιας «εκστρατείας» βιομηχανικής κατασκοπείας, η οποία αποκαλύφθηκε από την αμερικανική εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας Symantec τον Οκτώβριο του 2011.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης