Την αναστολή της ισχύος του κατώτατου μισθού, όταν πρόκειται για την απασχόληση προσφύγων, προτείνουν οι «Πέντε Σοφοί» της γερμανικής οικονομίας, προκειμένου οι νέοι μετανάστες να καταστούν ελκυστικότεροι για τους εργοδότες και, μέσω της αγοράς εργασίας, να ενσωματωθούν γρηγορότερα στην γερμανική κοινωνία.

Η γερμανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή προκειμένου να αναλάβει το βάρος της προσφυγικής κρίσης, εκτιμούν οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι στην ετήσια έκθεσή τους που παραδόθηκε την Τετάρτη στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Προειδοποιούν ωστόσο για τον κίνδυνο ο κατώτατος μισθός των 8,5 ευρώ την ώρα που θεσπίστηκε φέτος στη χώρα να αποτελέσει εμπόδιο για την είσοδο των νεοαφιχθέντων στην αγορά εργασίας και συνιστούν την αναστολή της ισχύος του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αυξανόμενη προσφορά εργατικού δυναμικού χαμηλού κόστους, ο κατώτατος μισθός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αυξηθεί. Η κυβέρνηση πρέπει να αναδείξει σε πρώτη προτεραιότητα την απόσυρση των εμποδίων, προκειμένου να βοηθήσει τους πρόσφυγες να ενσωματωθούν καλύτερα στη γερμανική κοινωνία» επισημαίνεται στην έκθεση.

Ο συνολικός αριθμός προσφύγων που θα δεχτεί η Γερμανία το 2015 εκτιμάται ότι θα υπερβεί τις 800.000 και θα φθάσει κοντά στο ένα εκατομμύριο, με το κόστος της υποδοχής και της φροντίδας τους μόνο για το τρέχον έτος να ανέρχεται στα 22,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Δεδομένης της καλής κατάστασης των προϋπολογισμών σε επίπεδο ομοσπονδίας και κρατιδίων, η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί» εκτιμούν οι οικονομολόγοι, ωστόσο προειδοποιούν για το ενδεχόμενο το κόστος να αυξηθεί αν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου διαρκούν πολύ χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, οι «Σοφοί» πιστεύουν ότι οι νέοι μετανάστες μπορούν να βοηθήσουν τη γερμανική οικονομία, δίνοντας λύση στα προβλήματα της αγοράς εργασίας που οφείλονται στη γήρανση του πληθυσμού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, περίπου 500.000 πρόσφυγες θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας ως το 2020, αλλά περίπου 350.000 άνθρωποι θα παραμείνουν πιθανότατα άνεργοι και θα βασίζονται σε κάποιου είδους οικονομική βοήθεια από το κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης