Γερμανία: «Ή τηρείτε τους κανόνες ή επιβάλλεται απαγόρευση εξόδου» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020, 16:06
Γερμανία: «Ή τηρείτε τους κανόνες ή επιβάλλεται απαγόρευση εξόδου» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Βαυαρίας να τηρούν τους κανόνες για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Σέντερ, καθιστώντας σαφές ότι, εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, θα αναγκαστεί να επιβάλει γενική απαγόρευση εξόδου.

«Εδώ πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου. Εάν είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι δεν περιορίζονται οικειοθελώς, τότε δεν μένει άλλο εργαλείο από τη γενική απαγόρευση. Αυτό πρέπει να είναι σαφές σε όλους» δήλωσε ο κ. Σέντερ, μιλώντας στο τοπικό Κοινοβούλιο στο Μόναχο, με ευθεία αναφορά στα περιστατικά συγκεντρώσεων -των λεγόμενων «κορόνα-πάρτι»- στο πάρκο της πόλης ή στις όχθες του ποταμού Ίζαρ και της λίμνης Τέγκερνζε, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στη Βαυαρία, το πρώτο γερμανικό κρατίδιο που «χτυπήθηκε» από τον COVID-19, έχουν διαπιστωθεί 2.282 κρούσματα, ενώ δέκα άτομα έχουν υποκύψει από επιπλοκές του ιού. Τα κρούσματα θα αυξάνονται καθημερινά, υπογράμμισε ο Βαυαρός πρωθυπουργός. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, πολύ σοβαρή» είπε χαρακτηριστικά. Απαγόρευση κυκλοφορίας έχει ήδη επιβληθεί στους κατοίκους των περιοχών Βουνζίντελ και Μιτερτάιχ, όπου παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, ο Μάρκους Σέντερ σημείωσε ότι η Γερμανία χρειάζεται ένα μεγάλο «πακέτο βοήθειας» ύψους τουλάχιστον 100-150 δισεκατομμυρίων ευρώ - όχι μόνο δάνεια με εγγυήσεις, αλλά και άμεση βοήθεια προς τις επιχειρήσεις. Η Βαυαρία θα διαθέσει 10 δισεκατομμύρια για αυτόν τον σκοπό, καθώς «το θέμα είναι η ρευστότητα», εξήγησε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου. «Καταβάλλουμε άμεσα και απευθείας οικονομική βοήθεια στις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν. Και κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις. Διευκρινίζω, δεν πρόκειται για δάνεια» επισήμανε.

Ο κ. Σέντερ ανακοίνωσε επιπλέον ότι από την ερχόμενη εβδομάδα η Βαυαρία θα ξεκινήσει τη δική της παραγωγή χειρουργικών μασκών. «Όλος ο κόσμος παραγγέλνει και κανείς δεν παραδίδει, λόγω και των προβλημάτων στα σύνορα» είπε χαρακτηριστικά ο Μάρκους Σέντερ και πρόσθεσε ότι αύριο θα παραδοθούν στη Βαυαρία από την ομοσπονδία περίπου 800.000 μάσκες.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020, 16:16