Ο πρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας Ζαν-Πιερ Μπελ επιχείρησε να διαβεβαιώσει τους Γερμανούς συνομιλητές του σήμερα στο Βερολίνο για την προσήλωση των Γάλλων σοσιαλιστών στην αρχή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, χαρακτηρίζοντάς την «τουλάχιστον όσο σημαντική» όσο και της δεξιάς πτέρυγας.

«Επιχείρησα να τους διαβεβαιώσω», τόνισε στους Γάλλους δημοσιογράφους ο Μπελ μετά τη συνάντησή του με τους προέδρους των δύο σωμάτων του γερμανικού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ (της Μπούντεσταγκ) και Χορστ Ζεεχόφερ (Μπούντεσρατ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ότι δε συμφωνούμε, σε κάτι που στο κάτω κάτω δεν μας έχει προταθεί, να τροποποιήσουμε το Σύνταγμα ώστε να θεσπίσουμε τον χρυσό κανόνα, δε σημαίνει πως δεν δείχνουμε μία έγνοια για την αυστηρότητα στον προϋπολογισμό τουλάχιστον το ίδιο σημαντική με τους σημερινούς Γάλλους ιθύνοντες», τόνισε ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος στην ιστορία της Γερουσίας.

Ο ίδιος επίσης τόνισε: «η πολιτική βούληση να παραμείνουμε στα επίπεδα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού είναι τόσο έντονη (στους σοσιαλιστές) που θα είναι μία από τις προτεραιότητες του υποψηφίου μας» Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος «θα έχει το δίχως άλλο την ευκαιρία να έλθει να μιλήσει ο ίδιος στο Βερολίνο» για το θέμα αυτό.

Τονίζοντας πως συνάντησε «περιέργεια και ανησυχία προς το πρόσωπό μας», ο Μπελ (που επέλεξε τη Γερμανία να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό) δήλωσε πως οι γάλλοι σοσιαλιστές δεν έχουν να διδαχθούν τίποτε από κανέναν στο θέμα της γαλλο-γερμανικής φιλίας, αναφέροντας το παράδειγμα του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Φρανσουά Μιτεράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση, πριν τη στροφή της προς τα αριστερά το φθινόπωρο του 2011, είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο της ένταξης του «χρυσού κανόνα» για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στο Σύνταγμα.
Έκτοτε όμως η κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί απώλεσε την πλειοψηφία των 3/5 στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου ώστε να περάσει την τροποποίηση.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης