Οι γερμανικές αρχές δεν σχεδιάζουν να σταματήσουν τις απελάσεις στο Αφγανιστάν, δήλωσε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών χθες Τετάρτη στο Βερολίνο, την επομένη της εσπευσμένης ακύρωσης πτήσης που θα μετέφερε Αφγανούς στην πατρίδα τους.

Η πτήση από το Μόναχο στην Καμπούλ, που επρόκειτο να αναχωρήσει αργά το βράδυ της Τρίτης, θα γίνει το συντομότερο δυνατόν, ξεκαθάρισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έξι Αφγανοί αιτούντες άσυλο που επρόκειτο να επαναπατριστούν μεταφέρθηκαν σε κρατητήριο στο Μόναχο μετά την ακύρωση της πτήσης από την πρωτεύουσα της Βαυαρίας προς την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, μετέδωσε χθες το Γερμανικό Πρακτορείο.

Κατά τον εκπρόσωπο του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, η πτήση ακυρώθηκε εξαιτίας των πληροφοριών για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Καμπούλ· η απόφαση είχε σκοπό να μην επιβαρυνθούν οι αφγανικές αρχές. Δεν ήταν εξάλλου σαφές εάν οι προς απέλαση Αφγανοί πολίτες θα ήταν ασφαλείς μετά την άφιξή τους στην Καμπούλ.

Οι έξι, όλοι τους άνδρες που έχουν κριθεί ένοχοι για ποινικά αδικήματα στη Γερμανία, θα συνοδεύονταν από Γερμανούς αστυνομικούς ως την Καμπούλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από την πτήση, σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις κοντά στο σπίτι του Αφγανού υπουργού Άμυνας με αρκετά θύματα. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Τα τελευταία χρόνια οι αρχές της Γερμανίας απελαύνουν Αφγανούς πρόσφυγες, κυρίως άνδρες που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα ή θεωρείται πως εγείρουν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Οι εξαναγκαστικοί επαναπατρισμοί, ήδη πολύ αμφιλεγόμενοι, απασχολούν ξανά τον δημόσιο διάλογο στη χώρα αφότου οι ΗΠΑ και το NATO άρχισαν να αποσύρουν οριστικά τα στρατεύματά τους από την ασιατική χώρα έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου, διαδικασία που πλέον έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Μολονότι στελέχη κυρίως των Πρασίνων και του κόμματος Die Linke («Η Αριστερά») χαρακτηρίζουν απαράδεκτες τις απελάσεις εν μέσω της κλιμάκωσης της ολομέτωπης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει οι Ταλιμπάν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει την πρακτική αυτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης