Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αύξησε ραγδαία τα ποσοστά του, κερδίζοντας 10% και πλέον στις τοπικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν σε δύο ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας την Κυριακή. Ως εκ τούτου, θα έχει πλέον έδρες σε τοπικά κοινοβούλια σε ανατολικά κρατίδια, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις εξόδου που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα.

Η AfD, ένα κόμμα που βρίσκεται στα δεξιά της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κέρδισε το 10% των ψήφων στη Θουριγγία και το 12% στο Βρανδεμβούργο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε στις αρχές του 2013 και αντιτίθεται στα πακέτα στήριξης κρατών-μελών της Ευρωζώνης, κατέπληξε πολλούς αναλυτές συγκεντρώνοντας το 9,7% των ψήφων στις εκλογές στη Σαξονία πριν από δύο εβδομάδες, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία η οποία επικεντρώθηκε σε θέματα νόμου και τάξης.

Στη Θουριγγία η CDU της Μέρκελ καταλαμβάνει το 34,5% των ψήφων, αλλά παραμένει ασαφές εάν διατηρεί την εξουσία. Το ήσσον κόμμα της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ίσως επιλέξει να σχηματίσει μια συμμαχία με το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke), το οποίο έλαβε 28% των ψήφων, μαζί με τους Πράσινους, που κατέλαβαν το 5,5%.

Στο Βρανδεμβούργο το SPD αποσπά το 32,5% των ψήφων και φαίνεται πως θα μπορέσει να κυβερνά σε συμμαχία με το κόμμα «Η Αριστερά», το οποίο συγκέντρωσε το 19% των ψήφων. Η CDU της Μέρκελ καταλαμβάνει το 22%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης