Γερμανικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ένας 93χρονος πρώην αξιωματικός των Ες-Ες πρόκειται να δικαστεί στις αρχές του 2015 για 300.000 υποθέσεις δολοφονιών στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται.

Το δικαστήριο του Λούνενμπουργκ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι υπάρχουν πλέον αρκετά στοιχεία για να πραγματοποιηθεί δίκη εναντίον του Oskar Groening. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος έχει μιλήσει ανοιχτά στο παρελθόν για τη θητεία του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, λέγοντας ότι είχε γίνει μάρτυρας σε πολλές φρικαλεότητες, αλλά ότι δεν είχε ποτέ διαπράξει κάποιο έγκλημα ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, τα στοιχεία του δικαστηρίου δείχνουν ότι υπήρξε υποστηρικτής της οικονομικής ωφέλειας του ναζιστικού καθεστώτος, αλλά και ότι συμμετείχε στις συστηματικές δολοφονίες ως εργαζόμενος στο κομμάτι της διακίνησης των κλεμμένων περιουσιών των κρατούμενων.

Η ακριβής ημερομηνία της έναρξης της δίκης δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, αλλά αναμένεται στις αρχές του νέου έτους. Περίπου 50 επιζώντες του Ολοκαυτώματος, αλλά και συγγενείς θυμάτων, θα λάβουν μέρος στην υπόθεση ως κατήγοροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Κωσταντίνα Βλαχουτσάκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης