Η Κίνα κατηγόρησε τα ινδικά στρατεύματα για «εσκεμμένη πρόκληση» στα πρώτα επίσημα σχόλιά της για τη θανατηφόρα σύγκρουση της Δευτέρας στα αμφισβητούμενα σύνορα των Ιμαλαΐων.

Ο εκπρόσωπος του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών Λιτζιάν Ζάο δήλωσε ότι ινδικά στρατεύματα είχαν περάσει στην κινεζική επικράτεια και επιτέθηκαν, προκαλώντας «άγριες φυσικές συγκρούσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες για θύματα των συγκρούσεων.

Την Παρασκευή, ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi είχε δηλώσει ότι ουδένας ξένος στρατιώτης διέσχισε τα σύνορα της Ινδίας και δεν είχε χαθεί έδαφος.

Ο κ. Modi ορκίστηκε ότι η Ινδία θα υπερασπιστεί τα σύνορά της με στρατιωτική δύναμη εάν χρειαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είκοσι Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη σύγκρουση στην κοιλάδα του Γκάλουαν. Η Ινδία ανακοίνωσε ότι και οι δύο πλευρές υπέστησαν απώλειες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Ποια είναι η εκδοχή της Κίνας

Σε σειρά tweets, ο κ. Zhao είπε ότι η κοιλάδα του Γκάλουαν βρισκόταν στην κινεζική πλευρά της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου (LAC), τα κακώς οριοθετημένα σύνορα μεταξύ των δύο με πυρηνικά οπλισμένων δυνάμεων.

Είπε ότι η σύγκρουση συνέβη σε στιγμή που η ένταση είχε μειωθεί μετά την κατεδάφιση της Ινδίας υποδομών που είχε κατασκευάσει στην κινεζική πλευρά της ΛΑΚ τον Μάιο και αποσύρθηκε προσωπικό, μετά από συμφωνία μεταξύ Κινέζων και Ινδών αξιωματούχων.

Αλλά στις 15 Ιουνίου τα ινδικά στρατεύματα «διέσχισαν για άλλη μια φορά τη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου για εσκεμμένη πρόκληση όταν η κατάσταση στην κοιλάδα του Γκαλάν είχε ήδη χαλαρώσει», δήλωσε ο κ. Ζάο.

«Τα στρατεύματα της πρώτης γραμμής της Ινδίας επιτέθηκαν ακόμη και βίαια στους Κινέζους αξιωματικούς και στρατιώτες που πήγαν εκεί για διαπραγμάτευση, προκαλώντας έτσι έντονες φυσικές συγκρούσεις και προκάλεσαν θύματα», είπε.

Η Ινδία κατασκευάζει «δρόμους, γέφυρες και άλλες εγκαταστάσεις» στη LAC στην κοιλάδα του Galwan από τον Απρίλιο, δήλωσε ο κ. Zhao.

Τι είπε ο Ινδός πρωθυπουργός Modi

Σε τηλεοπτική δήλωση την Παρασκευή, ο κ. Modi δήλωσε ότι δεν υπήρξε εισβολή στο έδαφος της Ινδίας.

«Ουδείς εισέβαλε στα σύνορά μας, ούτε βρίσκεται εκεί τώρα, ούτε καταλήφθηκαν οι θέσεις μας», είπε.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας είχαν «ελεύθερο χέρι να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την προστασία της ινδικής επικράτειας, πρόσθεσε.

«Ολόκληρη η χώρα είναι πληγωμένη και θυμωμένη με τα μέτρα που έλαβε η Κίνα», είπε, προσθέτοντας: «Η Ινδία θέλει ειρήνη και φιλία, αλλά η υπεράσπιση της κυριαρχίας είναι πρωταρχική».

Η κυβέρνησή του είχε κατηγορήσει στο παρελθόν την Κίνα για τη σύγκρουση, με το υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει δήλωση την Τετάρτη υποστηρίζοντας πως «η κινεζική πλευρά επιδίωξε να χτίσει μια δομή στην κοιλάδα του Γκάλουαν από την πλευρά της ΛΑΚ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης