Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν για πρώτη φορά επιδρομή με τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) στο Μάλι, στοχοθετώντας επτά «τρομοκράτες» οι οποίοι κινούνταν με μοτοσικλέτες, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Άμυνας στο Παρίσι.

Το αεροπορικό πλήγμα έγινε το Σάββατο (21η Δεκεμβρίου), κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε δασική περιοχή 150 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Μοπτί, στο κεντρικό τμήμα της αφρικανικής χώρας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι «τρομοκράτες» οι οποίοι στοχοθετήθηκαν «εξουδετερώθηκαν», χωρίς να διευκρινίζει εάν σκοτώθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε το Σάββατο ότι 33 «τρομοκράτες» στην περιοχή Μοπτί «εξουδετερώθηκαν» στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής Μπαρχάν — πηγή προσκείμενη στο Ελιζέ επιβεβαίωσε πως είναι νεκροί.

Με την επιδρομή του γαλλικού οπλισμένου Reaper, αμερικανικής κατασκευής, η δύναμη Μπαρχάν σκότωσε συνολικά 40 τζιχαντιστές, συνοψίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Παρίσι έχει αναπτύξει περίπου 4.500 στρατιωτικούς στην περιοχή του Σαχέλ, όπου διεξάγουν «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις. Ωστόσο εκφράζονται αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γαλλίας και υπάρχουν ερωτήματα για το μέλλον της αποστολής, ειδικά μετά τον θάνατο 13 Γάλλων στρατιωτικών στη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν κατά τη διάρκεια επιχείρησης στα τέλη Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη ζώνη του Σαχέλ, που εκτείνεται νότια της ερήμου της Σαχάρας από τον Ατλαντικό μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα, δρουν διάφορες ένοπλες οργανώσεις.

Ο Μακρόν οργανώνει τη 13η Ιανουαρίου σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες των κρατών που συμμετέχουν στη λεγόμενη G5 Σαχέλ (Μαλί, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο, Μαυριτανία, Τσαντ), όταν αναμένεται να διαμορφωθεί σαφέστερη εικόνα ως προς τα σχέδια της Γαλλίας για την περιοχή και τη συνέχιση της δράσης των ένοπλων δυνάμεων της.

Τρία γαλλικά UAV τύπου Reaper είναι εγκατεστημένα σε αεροπορική βάση στη Νιαμέι του Νίγηρα· αξιοποιούνται από το 2014 στο πλαίσιο της αποστολής Μπαρχάν. Μέχρι το Σάββατο χρησιμοποιούνταν για αποστολές συλλογής πληροφοριών. Πλέον, φέρουν βόμβες GBU 12 βάρους 250 κιλών.

Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις θα παραλάβουν το νέο έτος έξι επιπλέον Reaper, εφοδιασμένα με πυραύλους Hellfire, κατευθυνόμενους με GPS. Ο γαλλικός στόλος των UAVs αναμένεται να αριθμεί 12 αεροσκάφη το 2025 και 24 το 2030.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης