H Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Τρίτη σχεδόν ομόφωνα τη συνέχιση των βομβαρδισμών από την πολεμική αεροπορία της χώρας στο Ιράκ κατά στόχων του Ισλαμικού Χαλιφάτου, λίγες ημέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση τζιχαντιστών στην καρδιά του Παρισιού.

Συνολικά 488 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση, ένας τάχθηκε κατά και 13 απείχαν. Οι τελευταίοι ανήκαν κυρίως στο Αριστερό Μέτωπο (ριζοσπαστική αριστερά).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε καλέσει τους βουλευτές να δώσουν το «πράσινο φως» για την παράταση των γαλλικών επιχειρήσεων, καθώς «η αποστολή μας δεν έχει ολοκληρωθεί», αλλά και επειδή «πρόκειται για έναν πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας που έχουμε μπροστά μας».

Η πολιτική συναίνεση όσον αφορά στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου έχει ενισχυθεί και από το γεγονός ότι ένας από τους δράστες του μακελειού στα γραφεία της εφημερίδας «Charlie Hebdo», ο Σερίφ Κουασί, είχε συμμετάσχει σ’ ένα δίκτυο που στρατολογούσε μαχητές για το Ιράκ, ενώ ο δράστης της ομηρίας στο εβραϊκό κατάστημα, Αμεντί Κουλιμπαλί, δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό ζητώντας ταυτόχρονα τον τερματισμό των πληγμάτων από τη Γαλλία στο Ιράκ.

Η έγκριση από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι απαραίτητη για κάθε στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας διάρκειας μεγαλύτερης των τεσσάρων μηνών. Τα αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ ξεκίνησαν την 19η Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης