Οι Γάλλοι βουλευτές ενέκριναν ομόφωνα την Παρασκευή μια κυβερνητική τροπολογία η οποία ποινικοποιεί την άρνηση ή την υποτίμηση του συνόλου των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων της σκλαβιάς και της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Αυτή η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση, επισύρει ποινή φυλάκισης ενός έτους και επιβολή προστίμου 45.000 ευρώ.

«Μέχρι σήμερα μόνο η άρνηση του Σοά (σ.σ. του Ολοκαυτώματος) διώκεται. Ωστόσο, αυτό το κείμενο θα επιτρέψει να τιμωρείται η άρνηση ή η υποβάθμιση του συνόλου των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ή των εγκλημάτων πολέμου, κατά τρόπο μη περιοριστικό, εφόσον έχουν αναγνωριστεί ως τέτοια από μια δικαιοδοσία» δήλωσε η υφυπουργός Ισότητας Έρικα Μπαρέτς. Το κείμενο θα ισχύει για την αρμενική γενοκτονία, διαβεβαίωσε τους βουλευτές η Μπαρέτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση, επισύρει ποινή φυλάκισης ενός έτους και επιβολή προστίμου 45.000 ευρώ

Η τροπολογία εκπληρώνει μια υπόσχεση που είχε δώσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, μετά την ακύρωση το 2012 ενός προηγούμενου νόμου που ποινικοποιούσε την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο οποίος είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας. Η νέα τροπολογία θα πρέπει τώρα να συζητηθεί στη Γερουσία.
Η Τουρκία απορρίπτει τον όρο «Γενοκτονία», παρότι αναγνωρίζει τις σφαγές των Αρμενίων από τα οθωμανικά στρατεύματα. Περίπου 1,5 εκατ. Αρμένιοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σφαγιάστηκαν σύμφωνα με ιστορικούς στην Ανατολία από το 1915 μέχρι το 1917.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης