Η γαλλική επιχειρηματική δραστηριότητα υποχώρησε σε χαμηλό επτά μηνών το Δεκέμβριο, επιτείνοντας τις ανησυχίες για την εύθραυστη κατάσταση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Τα απογοητευτικά στοιχεία δεν εμπόδισαν τη βελτίωση στην ευρύτερη Ευρωζώνη, η οποία σημείωσε το καλύτερο τρίμηνο εδώ και δυόμισι χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit για τη Γαλλία μειώθηκε στο 47 από 48 το Νοέμβριο, επιταχύνοντας την επιδείνωσή του και σημειώνοντας άλλο ένα επίπεδο κάτω του 50, που μεταφράζεται σε συρρίκνωση της οικονομίας.

Τα στοιχεία αυτά δίνουν μια ανησυχητική εικόνα της υγείας της γαλλικής οικονομίας. Η επιστροφή σε συρρίκνωση το Νοέμβριο ακολουθήθηκε με ισχυρότερη πτώση τον Δεκέμβριο, όπως τονίζει ο Άντριου Χάρκερ, οικονομολόγος της Markit.

Για την Ευρωζώνη, ο σύνθετος PMI αυξήθηκε στο 52,1 από 51,7 το Νοέμβριο, αντιστρέφοντας τους δύο μήνες πιο αργής ανάπτυξης. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τον μεγαλύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2011, ενώ ο PMI της μεταποίησης αυξήθηκε στο 54,8 από το 53,1, το υψηλότερο επίπεδο εδώ σχεδόν τρία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία βοηθήθηκαν από τη συνεχιζόμενη επέκταση στη Γερμανία, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τους τελευταίους μήνες. Ο σύνθετος γερμανικός PMI διαμορφώθηκε στο 55,2 από 55,4 το Νοέμβριο.

Η Markit χαρακτήρισε την άνοδο μια “ανακούφιση” αλλά είπε ότι τα στοιχεία των δεικτών PMI υποδηλώνουν μια αδύναμη αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο, γεγονός που δείχνει ότι η ανάκαμψη “παραμένει τόσο αδύναμη όσο και εύθραυστη”.

Τα γαλλικά στοιχεία υπογραμμίζουν αυτή την αστάθεια και δεν αποτελούν καλή είδηση για τη Γαλλία, η οποία δέχεται σημαντική πίεση το τελευταίο διάστημα για την αδύναμη οικονομική ανάκαμψη που σημειώνει. Η Γαλλία βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο για να επιστρέψει και πάλι στην ύφεση κατά το τρίτο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης