Γαλλία: Oκτώ νέες συλλήψεις για την τρομοκρατική επίθεση με φορτηγό στη Νίκαια

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016, 20:26
Γαλλία: Oκτώ νέες συλλήψεις για την τρομοκρατική επίθεση με φορτηγό στη Νίκαια
Οι Γαλλικές αρχές έχουν κάνει οκτώ νέες συλλήψεις σε σχέση με την επίθεση, με φορτηγό την «Ημέρα της Βαστίλης» στη Νίκαια, που άφησε 86 νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού, οι ύποπτοι που κρατούνται από το μεσημέρι, είναι Γάλλοι και Τυνήσιοι και φέρεται να συνδέονται με το δίκτυο του Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ (Mohamed Lahouaiej Bouhlel), που όργωσε με ένα φορτηγό 19 τόνων, το πλήθος που απολάμβανε την επίδειξη πυροτεχνημάτων στις 14 Ιουλίου, ημέρα της Εθνικής Εορτής της Γαλλίας, στη φημισμένη παραλιακή «Promenade des Anglais» της Νίκαιας.

Και τα οκτώ άτομα συνελήφθησαν στην περιοχή «Alpes-Maritimes» στη νοτιοανατολική γωνία της Γαλλίας, στην οποία περιλαμβάνεται και η Νίκαια.

Δεν είναι όμως ακόμη σαφές τι ρόλο διαδραμάτισαν, κατά την σφαγή της 14ης Ιουλίου.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι αντιμετωπίζουν ήδη προκαταρκτικές κατηγορίες για τρομοκρατία για τη συγκεκριμένη επίθεση και κατηγορούνται για παροχή βοήθειας και εξειδικευμένων υπηρεσιών, σε υποστήριξη του μακελάρη της Νίκαιας.

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο (IS) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο θέρετρο της Κυανής Ακτής.

Σύμφωνα με τις Γαλλικές αρχές οι συλληφθέντες έχουν ισχυρές εξτρεμιστικές πεποιθήσεις που τους ενέπνευσε ο Isis ενώ για το Μοχάμεντ Μπουχλέλ, σύμφωνα με αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο, είχαν πει ότι ήταν ένας πραγματικός «στρατιώτης» που έδωσε τη μάχη του με τους απίστους της Δύσης…

Η επίθεση της Νίκαιας ήταν η τρίτη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση που έγινε στη Γαλλία μέσα σε 18 μήνες, μετά από αυτές, στις 7 με 9 Ιανουαρίου 2015 κατά την οποία ολιγομελής ομάδα ενόπλων επιτέθηκε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι και τις επιθέσεις στις 13 Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει σε ισχύ στη Γαλλία μετά από την επίθεση του περασμένου Νοεμβρίου.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016, 20:26