Περισσότερες από 100 προσωπικότητες υπογράφουν μια ανοιχτή επιστολή με την οποία καταγγέλλουν τα ομοφοβικά, όπως τα χαρακτηρίζουν, σχόλια μιας υπουργού της γαλλικής κυβέρνησης.

Η Καρολίν Καγιέ, που διορίστηκε πρόσφατα υπουργός Εδαφικής Συνοχής στη νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε στις 4 Ιουλίου, ρωτήθηκε την Τρίτη από τη Γερουσία εάν παραμένει αντίθετη στον νόμο για τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και τις υιοθεσίες παιδιών, όπως είχε δηλώσει το 2013. Εκείνη την εποχή χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση «καπρίτσιο» και «σχέδιο που αντιτάσσεται στη φύση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά η Καγιέ επέμεινε σε όσα είχε πει, προσθέτοντας: «Έχω πολλούς φίλους μεταξύ αυτών των ανθρώπων». Δύο ημέρες αργότερα ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιό της.

Η ανοιχτή επιστολή θα δημοσιευτεί σήμερα Κυριακή, 17 Ιουλίου, στην εφημερίδα Journal du Dimanche. Οι υπογράφοντες επισημαίνουν την επιλογή των λέξεων που χρησιμοποίησε και διερωτώνται αν θα πρέπει να διατηρήσει τη θέση της. «Πώς μπορούμε να δεχτούμε ότι ένα μέλος της κυβέρνησης (…) αποκαλεί τους Γάλλους πολίτες «αυτούς τους ανθρώπους»; Πώς να ξεπεράσουμε ότι, στο μυαλό της, δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία πολιτών;».

Την επιστολή υπογράφουν βουλευτές, δήμαρχοι, πρώην υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, καθώς επίσης δημοσιογράφοι, δικηγόροι και άλλα μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν είπε ότι η Καγιέ έκανε «σοκαριστικές» δηλώσεις στο παρελθόν και έδωσε μια αδέξια εξήγηση, όμως θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της και να παραμείνει «επικεντρωμένη στην αποστολή της» στην κυβέρνηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης