Γαλλία: Η κυβέρνηση διόρισε νέο πρόσωπο αρμόδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019, 12:15
Γαλλία: Η κυβέρνηση διόρισε νέο πρόσωπο αρμόδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Η γαλλική κυβέρνηση διόρισε τον Λοράν Πιετρασεφσκί ως τον νέο πολιτικό αρμόδιο για την εξέταση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, έπειτα από την παραίτηση του αρχιτέκτονα της μεταρρύθμισης, Ζαν-Πολ Ντελεβουά.

Σήμερα, επομένη της τρίτης ημέρας διεπαγγελματικών διαδηλώσεων και απεργιών σε όλη τη χώρα, που είχαν εξαγγείλει σύσσωμα τα συνδικάτα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση, και 14η ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με εκπροσώπους των συνδικάτων και της εργοδοσίας σε μια προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης, ενώ επισείεται η συνέχιση του αποκλεισμού των μέσων μεταφοράς την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Η συνάντηση που αναμένεται περισσότερο από όλες είναι αυτή με τον Λοράν Μπερζέ, τον γενικό γραμματέα του μεγαλύτερου συνδικάτου στη Γαλλία, της CFDT, η οποία θα γίνει αργά το απόγευμα. Ο Μπερζέ αναμένεται να εκφράσει εκ νέου κατά πρόσωπο στον Φιλίπ την αντίθεσή του στην ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια μέσω ενός συστήματος «μπόνους-εκπτώσεων» ώστε να παροτρύνονται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Για το CFDT είναι σαφές: δεν το θέλουμε», υπενθύμισε ο Μπερζέ.

Το νέο καθολικό σύστημα συνταξιοδότησης μέσω μοριοδότησης που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει τα 42 υπάρχοντα καθεστώτα, μεταξύ των οποίων ειδικά καθεστώτα, τα οποία επιτρέπουν κυρίως, όπως συμβαίνει με την περίπτωση των οδηγών τρένων, στους εργαζόμενους σε κάποιους κλάδους να παίρνουν σύνταξη νωρίτερα.

Τα συνδικάτα θα έχουν σήμερα απέναντί τους και τον νέο αρμόδιο για τις μεταρρυθμίσεις, Λοράν Πιετρασεφσκί.

Χθες στο Παρίσι, περίπου 76.000 άνθρωποι μετείχαν στις κινητοποιήσεις που έγιναν, σύμφωνα με τις Αρχές, οι οποίες υπολογίζουν σε 615.000 τον αριθμό των ανθρώπων σε όλη τη Γαλλία που κατέβηκαν στους δρόμους σε αντίδραση στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη δεύτερη ημέρα διεπαγγελματικών διαδηλώσεων και απεργιών που είχε διοργανωθεί στις 10 Δεκεμβρίου (339.000). Ωστόσο, η συμμετοχή στις χθεσινές κινητοποιήσεις υπολείπεται αυτής της πρώτης ημέρας που είχε διοργανωθεί στις 5 Δεκεμβρίου, όταν 806.000 άνθρωποι είχαν κατέβει στους δρόμους.

Το συνδικάτο CGT, που ηγείται του κινήματος αμφισβήτησης κατά της μεταρρύθμισης, υπολογίζει σε 1,8 εκατομμύριο τους συμμετέχοντες στις χθεσινές κινητοποιήσεις, με τον αριθμό αυτόν να είναι υψηλότερος από το 1,5 εκατομμύριο που υπολόγιζε ότι συμμετείχε σε αυτήν της 5ης Δεκεμβρίου και διπλάσιος από αυτόν που εκτιμούσε ότι είχε κατεβεί στους δρόμους στις 10 του μήνα (885.000).

Χθες το βράδυ αποφασίστηκε εξάλλου από τα συνδικάτα η συνέχιση του απεργιακού κινήματος με «τοπικές δράσεις», χωρίς να υπάρξει «ανακωχή» για τα Χριστούγεννα. Παρ' όλα αυτά, κατά τη χθεσινή συνάντηση των συνδικάτων δεν ελήφθη απόφαση, τουλάχιστον προς το παρόν, σχετικά με μια νέα πανεθνική ημέρα διαδηλώσεων και απεργιών.

Μολονότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε χθες ότι είναι «απολύτως αποφασισμένος» να φέρει εις πέρας αυτή τη μεταρρύθμιση-σταθμό του Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία του «καθολικού συστήματος» συνταξιοδότησης στη Γαλλία, πολλά μέλη της κυβέρνησης έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή σε προτάσεις. «Προφανώς είμαστε ανοιχτοί στην επίτευξη ενός συμβιβασμού», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Σιμπέτ Εντιαγέ.

Ο Φιλίπ έχει ήδη δηλώσει εξάλλου ότι θα ξαναδεί τους κοινωνικούς εταίρους «όλους μαζί σε μια πολυμερή συνάντηση» αύριο, Πέμπτη, στις 16:00 τοπική ώρα.

Παράλληλα, η απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς συνεχίζεται, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων και στα δρομολόγια του μετρό του Παρισιού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019, 12:15