«Πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτή τη στιγμή για να ξαναδώσουμε χώρο στις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Η Παρλί εξέφρασε παράλληλα τα συλλυπητήριά της για τις οικογένειες των θυμάτων της πτήσης των Ukraine Airlines International. «Το μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από αυτή τη δραματική αλληλουχία γεγονότων που ζούμε εδώ και πολλές ημέρες, από το τέλος του 2019, είναι ότι πρέπει να τερματίσουμε αυτή την κλιμάκωση», συνέχισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό πιστεύω ότι έχει αρχίσει να γίνεται από τις 8 Ιανουαρίου, μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσε σε αντίποινα το Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να μην απαντήσει στο στρατιωτικό πεδίο», εξήγησε η Παρλί.

Η Γαλλία προσπαθεί να αποφύγει να υπάρξει μία κρίση εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, υπογράμμισε η Γαλλίδα υπουργός. «Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα σκοτώσουμε τη συμφωνία (για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν), στην οποία καταλήξαμε πριν πέντε χρόνια στη Βιένη. Είναι το μόνο εργαλείο που διαθέτουμε. Αυτό προϋποθέτει ότι το Ιράν θα σταματήσει να προχωρά σε προοδευτικές παραβιάσεις (της συμφωνίας), οι οποίες γίνονται αρκετά μη αναστρέψιμες», επεσήμανε.

«Τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να ανανεώσουμε τον διάλογο. Πρέπει να προστατεύσουμε τη συμφωνία της Βιένης και για αυτό έχουμε ανάγκη την πλήρη συνεργασία των Ιρανών», κατέληξε η Παρλί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης