Σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών καταδικάστηκε ένας 19χρονος Αλγερινός διανομέας, από δικαστήριο του Στρασβούργου, επειδή αρνήθηκε να παραδώσει τα γεύματα που είχαν παραγγελθεί από δύο κοσέρ εστιατόρια.

«Στη Γαλλία απαγορεύονται δια νόμου οι διακρίσεις. Σε αυτήν τη χώρα οφείλουμε να σεβόμαστε τους πάντες», τόνισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μπερτράν Γκοτιέ, ανακοινώνοντας την απόφασή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 19χρονος έφτασε στη Γαλλία με τουριστική βίζα πριν από έναν χρόνο, η οποία έχει πλέον λήξει και για αυτό θεωρείται ότι παραμένει παράτυπα στη χώρα και θα πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα το γαλλικό έδαφος, με βάση μια εντολή της περιφέρειας του Στρασβούργου.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας δύο εστιατόρια είδαν να ακυρώνονται οι παραγγελίες τους από έναν διανομέα της εταιρείας Deliveroo, αφού του διευκρίνισαν, κατόπιν δικού του ερωτήματος, ότι σερβίρουν εβραϊκή κουζίνα. Στο δικαστήριο, ο ένας εστιάτορας είπε ότι ο διανομέας, που χρησιμοποιούσε τον λογαριασμό ενός άλλου στο Deliveroo, του είπε ότι «Δεν εξυπηρετεί Εβραίους» και ακύρωσε την παραγγελία μπροστά του.

Μέσω διερμηνέα, ο νεαρός παραδέχτηκε ότι ακύρωσε τις παραγγελίες, όχι όμως ότι είπε τη συγκεκριμένη φράση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικηγόρος των δύο εστιατόρων, Ραφαέλ Νισάν, τόνισε ότι «η δικαιοσύνη μίλησε» αλλά εξέφρασε τη λύπη του γιατί οι αρχές δεν στράφηκαν και εναντίον του Deliveroo. Μολονότι η εταιρεία διαβεβαίωσε την Δευτέρα ότι «παίρνει πολύ σοβαρά» αυτό το επεισόδιο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι το Deliveroo «δεν ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμο» με την αστυνομία ώστε να εντοπιστεί ο διανομέας. Ο 19χρονος χρησιμοποιούσε τον λογαριασμό ενός άλλου προσώπου για να μπαίνει στην πλατφόρμα και πληρωνόταν για τις υπηρεσίες του στον λογαριασμό ενός τρίτου προσώπου.

«Είμαστε ανακουφισμένοι με την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας, που επέτρεψε να ταυτοποιηθεί ο δράστης αυτών των απεχθών πράξεων, χάρη στη στενή συνεργασία του Deliveroo με τις υπηρεσίες της αστυνομίας» ανέφερε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια της εταιρείας, Μελβίνα Σαρφατί Ελ Γκραμπλί, σε γραπτό μήνυμά της προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Η εταιρία αποφάσισε να διακόψει αμετάκλητα τη συνεργασία της με τον κάτοχο του λογαριασμού, ο οποίος «τον δάνεισε παρανόμως» στον νεαρό Αλγερινό.

Ο διανομέας θα πρέπει επίσης να καταβάλει αποζημίωση ύψους 1.000 ευρώ στο καθένα από τα εστιατόρια.

«Το χέρι των δικαστών δεν έτρεμε απέναντι στον αντισημιτισμό», αντέδρασε μέσω του Twitter η Ένωση κατά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού (LICRA).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης