Στην κλοπή της επιτύμβιας πλάκας ενός διαβόητου αξιωματικού των SS, διοικητή μιας μονάδας τεθωρακισμένων, από γερμανικό νεκροταφείο στην μικρή νορμανδική πόλη Λα Καμπ, στη δυτική Γαλλία, προέβησαν άγνωστοι σύμφωνα με τον δήμαρχο της κοινότητας και μια γερμανική πηγή.

«Η επιτύμβια πλάκα του Μίχαελ Βίτμαν εκλάπη πριν από μερικές ημέρες», ανέφερε η γερμανική πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για μια τετράγωνη επιτύμβια πλάκα, (η οποία ήταν) βιδωμένη στο έδαφος, με το όνομα (του αξιωματικού) χαραγμένο (σε αυτή), αλλά χωρίς καμιά άλλη επιγραφή», που να υποδείκνυε πως ανήκε στα SS, συμπλήρωσε ενώ διευκρίνισε πως υποβλήθηκε «καταγγελία στη χωροφυλακή της πόλης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πολλοί επισκέπτες του νεκροταφείου, στην πλειονότητά τους Άγγλοι και Αμερικανοί, στέκονταν συχνά πάνω από την εν λόγω επιτύμβια πλάκα επειδή ο αξιωματικός αυτός ήταν εξαιρετικά γνωστός: θεωρείτο ένας από τους πιο τρομερούς επικεφαλής μονάδων αρμάτων μάχης της ναζιστικής Γερμανίας.

«Η πλάκα θα αντικατασταθεί», ανέφερε ο δήμαρχος της Λα Καμπ, ο Μπερνάρ Λενίς, «έστω κι αν ήταν Γερμανός αξιωματικός, πρέπει να σεβόμαστε τους νεκρούς».

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 21.000 Γερμανοί που σκοτώθηκαν στη μάχη της Νορμανδίας, έχουν ταφεί στο κοιμητήριο της Λα Καμπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης