Η Γαλλία θα απαγορεύσει τις πλαστικές συσκευασίες για σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά από τον Ιανουάριο του 2022, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα πλαστικά απορρίμματα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εφαρμόζοντας έναν νόμο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με περίπου 20 φρούτα και λαχανικά που από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να πωλούνται χωρίς πλαστική συσκευασία. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα πράσα, οι μελιτζάνες, οι τομάτες, τα μήλα, οι μπανάνες και τα πορτοκάλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χρησιμοποιούμε εξωφρενικές ποσότητες πλαστικών μιας χρήσης στην καθημερινότητά μας. Ο νόμος της κυκλικής οικονομίας στοχεύει στη μείωση της χρήσης του πλαστικού που καταλήγει στα απορρίμματα και της αντικατάστασής του με άλλα υλικά ή με επαναχρησιμοποιούμενες και ανακυκλώσιμες συσκευασίες» ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η γαλλική κυβέρνηση υπολογίζει ότι το 37% των φρούτων και λαχανικών πωλούνται συσκευασμένα και αναμένει ότι το μέτρο αυτό θα μειώσει τις άχρηστες πλαστικές συσκευασίες κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο ετησίως.

Η πρόεδρος της ομοσπονδίας πωλητών φρέσκων φρούτων Φρανσουάζ Ρος είπε ότι η μετάβαση στις χάρτινες συσκευασίες θα είναι δύσκολη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Επίσης, η πώληση μη συσκευασμένων προϊόντων είναι περίπλοκο ζήτημα, αφού πολλοί πελάτες πιάνουν τα φρούτα και ο κόσμος δεν θέλει να τα έχουν αγγίξει άλλοι», εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γαλλία έχει ξεκινήσει ένα πολυετές πρόγραμμα για την εξάλειψη των πλαστικών. Από φέτος απαγορεύτηκαν τα πλαστικά καλαμάκια, τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα, καθώς και τα κουτιά φαγητού από φελιζόλ.

Τα κομμένα φρούτα και ορισμένα ευαίσθητα προϊόντα θα συνεχίσουν να πωλούνται συσκευασμένα σε πλαστικό προς το παρόν, αλλά και αυτή η φάση θα τερματιστεί τον Ιούνιο του 2026. Οι πλαστικές συσκευασίες θα απαγορευτούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2023 για τα ντοματάκια, τα φασολάκια και τα ροδάκινα και μέχρι τα τέλη του 2024 για τα αντίδια, τα σπαράγγια, τα μανιτάρια, ορισμένες σαλάτες και μυρωδικά καθώς και για τα κεράσια. Από τα τέλη Ιουνίου 2026 και μετά, φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα θα πρέπει επίσης να πωλούνται χωρίς πλαστικό.

Από το 2022 στους δημόσιους χώρους θα πρέπει να υπάρχουν ψύκτες νερού ώστε να περιοριστεί η χρήση πλαστικών μπουκαλιών. Εφημερίδες, περιοδικά και διαφημιστικά έντυπα θα στέλνονται χωρίς περιτύλιγμα ενώ τα φαστφουντάδικα δεν θα μπορούν στο εξής να δωρίζουν πλαστικά παιχνίδια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης