Η συντηρητική παράταξη της Γερμανίας αμέλησε την άμυνα της χώρας τις προηγούμενες δύο δεκαετίες και η εξωτερική και η αμυντική πολιτική της είναι σήμερα «ερείπια», κρίνει ο αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), ο Φρίντριχ Μερτς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική ταμπλόιντ Bild am Sonntag.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «σοβαρά λάθη» στο πεδίο της άμυνας από πλευράς της ως πρότινος κυβερνώσας συντηρητικής παράταξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κοιτώντας πίσω, πρέπει δυστυχώς να πούμε ότι όλοι οι υπουργοί Άμυνας των τελευταίων 20 ετών έλαβαν λάθος αποφάσεις για το υλικό και την κατάσταση του στρατεύματος», υποστήριξε ο Μερτς.

Ο γερμανικός στρατός αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια προβλήματα με πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και ελλείψεις.

Από τα τέλη του 2005 ως τα τέλη του 2021, το υπουργείο Άμυνας αναλάμβαναν μέλη είτε της CDU, είτε του αδελφού της βαυαρικού κόμματος Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU). Ο σοσιαλδημοκράτης Πέτερ Στρουκ υπήρξε υπουργός Άμυνας από τα μέσα του 2002.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στην εφημερίδα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Φρίντριχ Μερτς τόνισε πως «ολόκληρη η γερμανική εξωτερική και αμυντική πολιτική των τελευταίων 20 ετών είναι ερείπια. Όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, πρέπει να αναλύσουμε προσεκτικά πώς έγινε αυτό».

Έπρεπε να είχαν επιβληθεί «μαζικές κυρώσεις και απομόνωση της Ρωσίας» ήδη από το 2014, όταν η Μόσχα προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας, υποστήριξε ακόμη.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προχωρώντας σε μείζονα ρήξη με την πολιτική δεκαετιών στη Γερμανία, ανήγγειλε τεράστιο πρόγραμμα επανεξοπλισμού του γερμανικού στρατού, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπονται δαπάνες 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης