Ο χάρτης της Τουρκίας για ενεργά ρήγματα πρέπει να ενημερωθεί για να προσθέσει τα νέα που πυροδότησαν πρόσφατους σεισμούς, δήλωσε ειδικός σύμφωνα με τη hurriyet.

«Υπάρχουν 485 ρήγματα επίσημα γνωστά στην Τουρκία. Αλλά τα τελευταία 10 χρόνια δημιουργήθηκαν περισσότερα από 100 νέα» ανέφερε ο Hasan Sözbilir, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας και Κατάρτισης Σεισμών στο Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül, υπογραμμίζοντας ότι ο τελευταίος χάρτης σχεδιάστηκε το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας σεισμός που έπληξε τη δυτική επαρχία της περιοχής Akhisar της Μανίσα στις 22 Ιανουαρίου ήταν ο πρώτος από μια αλυσίδα μικρών σεισμών που τον ακολούθησαν για τους επόμενους πέντε μήνες.

Ο σεισμός στο κέντρο του Akhisar προκάλεσε περίπου 6.000 μετασεισμούς και προκάλεσε σεισμό μεγέθους 5,5 στο Gölmarmara, μια άλλη περιοχή της Μανίσα, στις 26 Ιουνίου.

Όλες αυτές οι δονήσεις πυροδότησαν άλλους μικρούς σεισμούς, το πολύ με μέγεθος 3,7, στη Μανίσα από την 1η Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε τα ρήγματα Sancaklıkayadibi και Sancaklıbozkoy στο ανατολικό άκρο της Manisa. Εάν αυτά τα δύο, με συνολικό μήκος 10 χιλιομέτρων, σπάσουν τελείως, θα βιώσουμε σεισμό μεγέθους 6,0 Ρίχτερ στην περιοχή» δήλωσε ο Sözbilir, επισημαίνοντας ότι για κανένα από αυτά τα δύο δεν υπάρχει ενημέρωση στον ξεπερασμένο χάρτη.

Αυτοί οι χάρτες θα πρέπει να ενημερώνονται μία φορά τη δεκαετία και οι ακαδημαϊκοί θα πρέπει να κάνουν υπολογισμούς σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, με βάση τον Sözbilir, ο οποίος κάλεσε την Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), θυγατρική του Υπουργείου Εσωτερικών, να ασχοληθεί με το πιεστικό ζήτημα.

«Το AFAD και τα πανεπιστήμια πρέπει να συνεργαστούν. Πενήντα αξιωματούχοι μπορούν να αναλάβουν να σχεδιάσουν αυτά τα νέα σφάλματα και να ενημερώσουν τον χάρτη».

Η Τουρκία έχει πολλά ενεργά ρήγματα. Τουλάχιστον 41 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε έναν σεισμό που έπληξε τα ανατολικά της χώρας στις 24 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, με το επίκεντρό του στην επαρχία Elazığ. Αρκετές μικρές δονήσεις ακολούθησαν στα δυτικά της χώρας μέχρι σήμερα, χωρίς απώλειες.
Όμως οι Τούρκοι πολίτες τρομάζουν από την ανάμνηση ενός σεισμού μεγέθους 7,4 που έπληξε τα βορειοδυτικά της χώρας το 1999, που σκότωσε 18.000 ανθρώπους.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν η περιοχή Gölcük, περίπου 75 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ένας καταστροφικός σεισμός πιθανότατα θα συμβεί στην ίδια περιοχή στο εγγύς μέλλον.

Πηγή: hurriyetdailynews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης