Πυκνοί πυροβολισμοί ακούγονταν την Κυριακή από πολλά στρατόπεδα στην Μπουρκίνα Φάσο, περιλαμβανομένων και δύο στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και στρατιωτικές πηγές.

«Από τη 1 τα ξημερώματα (03:00 ώρα Ελλάδος) ακούγονται πυροβολισμοί εδώ στην Γκούνγκι από το στρατόπεδο Σανγκουλέ Λαμιζανά», δήλωσε στρατιωτικός που βρίσκεται σε αυτήν τη συνοικία στο δυτικό τμήμα της Ουαγκαντούγκου, κάτι που επιβεβαίωσαν και κάτοικοι της περιοχής, κάνοντας λόγο για «ολοένα και πυκνότερους πυροβολισμούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο στρατόπεδο Σανγκουλέ Λαμιζανά στεγάζονται αξιωματικοί και μια φυλακή, στην οποία κρατούνται μεταξύ άλλων στρατιώτες που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2015.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι είδε στρατιώτες να πυροβολούν στον αέρα. Πυροβολισμοί ακούστηκαν και σε άλλο στρατόπεδο της Ουαγκαντούγκου όπως και σε στρατόπεδα στις πόλεις Κάγια και Ουαχιγκούρα.

Η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο επιβεβαίωσε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί σε κάποια στρατόπεδα της χώρας, αλλά διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο στρατός έχει καταλάβει την εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφήνουν να εννοηθεί ότι ο στρατός έχει καταλάβει την εξουσία σήμερα, Κυριακή», δήλωσε ο Αλκασούμ Μαϊγκά, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι.

Οι κυβερνήσεις των χωρών της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν πραξικοπήματα μετά από τα δύο που σημειώθηκαν τους 18 τελευταίους μήνες στο Μαλί και τη Γουινέα. Ο στρατός επίσης κατέλαβε την εξουσία στο Τσαντ πέρυσι, αφού ο πρόεδρος της χώρας Ιντρίς Ντέρμπι σκοτώθηκε στο μέτωπο.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, οι Αρχές της Μπουρκίνα Φάσο συνέλαβαν τουλάχιστον οκτώ στρατιώτες με την υποψία ότι συνωμοτούσαν εναντίον της κυβέρνησης. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά τις αλλαγές που έγιναν στη διοίκηση του στρατού, τον Δεκέμβριο, τις οποίες αναλυτές θεώρησαν απόπειρα του προέδρου της χώρας, Ρος Καμπορέ, να ενισχύσει την επιρροή του στον στρατό.

Από την αυξανόμενη βία στη χώρα, κυρίως λόγω των Ισλαμιστών ανταρτών που συνδέονται με την αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, σκοτώθηκαν πέρυσι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι. Βίαιες κινητοποιήσεις είχαν ξεσπάσει τον Νοέμβριο λόγω της κατάστασης ασφαλείας, με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση του Καμπορέ.

Κινητοποιήσεις είχαν προγραμματιστεί και για χθες, Σάββατο, όμως η κυβέρνηση τις απαγόρευσε και η αστυνομία παρενέβη για να διαλύσει εκατοντάδες ανθρώπους που προσπάθησαν να συγκεντρωθούν στην Ουαγκαντούγκου.

Μεταξύ των κρατουμένων στο στρατόπεδο Σανγκουλέ Λαμιζανά είναι ο στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντερέ, στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο, του Μπλεζ Κομπαορέ, ο οποίος ανατράπηκε το 2014.

Ο Ντιεντερέ ηγήθηκε μιας αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος πέρυσι εναντίον της μεταβατικής κυβέρνησης. Το 2019, είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξη, ενώ αυτή την περίοδο δικάζεται σε σχέση με τη δολοφονία του προκατόχου του Κομπαορέ, του Τομά Σανκαρά, στη διάρκεια πραξικοπήματος το 1987.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης