Υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργού Καισίου ανιχνεύτηκαν την Τρίτη σε σκουλήκια σε περιοχές κοντά στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi στην Ιαπωνία. Όπως μετέδωσε το κρατικό ιαπωνικό κανάλι NHK, ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών των Δασών και των Δασικών Προϊόντων συνέλεξε δείγματα από τρεις διαφορετικές περιοχές στα οποία ανιχνεύτηκαν:

Α) 19.000 μπεκερέλ/κιλό κοντά στο χωριό Καουάτσι (30 χλμ. από το εργοστάσιο)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Β) 1.000 μπεκερέλ/κιλό δίπλα στο χωριό Οτάμα (70 χλμ. από το εργοστάσιο) και

Γ) 290 μπεκερέλ/κιλό κοντά στην πόλη Ταντάμι (130 χλμ. από το εργοστάσιο).

Με ανακοίνωσή του το ινστιτούτο εξηγεί πως τα επίπεδα Καισίου αυξάνονται κατ’ αναλογία προς τα επίπεδα των αποσυντιθέμενων φύλλων με τα οποία τρέφονται τα σκουλήκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επίπεδα ραδιενέργειας που ανιχνεύτηκαν στο χωριό Καουάτσι ήταν κατά πολύ υψηλότερα από τα 146.000 μπεκερέλ/κιλό τα οποία ανιχνεύτηκαν σε έναν αγριόχοιρο στην επαρχία Φουκουσίμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η ραδιενέργεια που ανιχνεύτηκε τότε στο άγριο ζώο ξεπερνούσε κατά 30 φορές τα επιτρεπτά όρια.

«Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε στενά τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στους αγριόχοιρους, τα πουλιά και τα υπόλοιπα ζώα του δάσους τα οποία τρέφονται με σκουλήκια, προκειμένου να προλάβουμε ενδεχόμενη μεταφορά της ραδιενέργειας μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Προβλημάτων συνέχεια στην Φουκουσίμα, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012, 08:05

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης