Φόρο τιμής απέτισε ο Ρώσος πρωθυπουργός και πρώην πράκτορας της KGB Βλαντίμιρ Πούτιν στον Γκεβόρκ Βαρτανιάν, τον πράκτορα που απέτρεψε τη διεξαγωγή σχεδίου απαγωγής από χιτλερικούς των Στάλιν- Τσόρτσιλ- Ρούσβελτ στην πρώτη διάσκεψη των Τριών στην Τεχεράνη το 1943.

Ο Πούτιν πήγε στο κοιμητήριο Τροεκουρόφσκογε της Μόσχας «για να αποχαιρετίσει έναν εξαιρετικό αξιωματικό της σοβιετικής υπηρεσίας πληροφοριών», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκεβόρκ Βαρτανιάν έζησε «μια σπουδαία ζωή, γεμάτη με ιστορικά γεγονότα», σημείωσε ο Πούτιν στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έστειλε στην οικογένειά του.

Ο Βαρτανιάν πέθανε στις 10 Ιανουαρίου, σε ηλικία 87 ετών. Η σύζυγός του, η Γκόαρ, εργαζόταν επίσης για τις μυστικές υπηρεσίες της ΕΣΣΔ. Το ζευγάρι είχε παντρευτεί τρεις φορές, σε τρεις διαφορετικές χώρες και με διαφορετικά ονόματα κάθε φορά, καθώς τότε ήταν και οι δύο εν ενεργεία και δρούσαν μυστικά.

Ο Γκεβόρκ Βαρτανιάν γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1924 στο Ροστόβ του Ντον και ξεκίνησε την καριέρα του όταν ήταν μόλις 16 ετών. Ο πατέρας του, που ήταν επίσης πράκτορας της ΕΣΣΔ, βρισκόταν τότε σε μυστική αποστολή στο Ιράν και ο νεαρός Γκεβόρκ ανέλαβε επικεφαλής μιας ειδικής ομάδας που είχε ως στόχο να εντοπίζει πράκτορες των Ναζί στην Τεχεράνη. Το 1942 κατάφερε να παρακολουθήσει στην ιρανική πρωτεύουσα την εκπαίδευση Βρετανών πρακτόρων που επρόκειτο στη συνέχεια να εκτελέσουν αποστολές στην ΕΣΣΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ιστορικούς το 1943 η δράση του εναντίον των Ναζί επέτρεψε να αποτραπεί μια απόπειρα που είχε ως στόχο τους τρεις μεγάλους ηγέτες της εποχής: τον Βρετανό πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον Αμερικανό πρόεδρο Φράνκλιν Ντ. Ρούζβελτ και τον ηγέτη της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Διάσκεψη της Τεχεράνης για να συντονίσουν τις ενέργειες των Συμμάχων κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης