Οι ώρες περνούν και η αγωνία κορυφώνεται για την τύχη των αγνοουμένων ενοίκων, οι οποίοι τα ξημερώματα εγκλωβίστηκαν στον πύργο Grenfell στο βόρειο Kensington, όταν ξέσπασε η φονική φωτιά.

Οι ώρες περνούν και η αγωνία κορυφώνεται για την τύχη των αγνοουμένων ενοίκων, οι οποίοι τα ξημερώματα εγκλωβίστηκαν στον πύργο Grenfell στο βόρειο Kensington, όταν ξέσπασε η φονική φωτιάΤα αίτια εκδήλωσής της ακόμα διερευνώνται και ενδεχομένως να χρειαστούν πολλές ώρες, ακόμη και μέρες, για να εξακριβωθεί τι ακριβώς προκάλεσε την τραγωδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Λονδίνο, το οποίο πρόσφατα επλήγη από το τρομοκρατικό χτύπημα στη London Bridge, μετρά τις πληγές του και σήμερα, ακόμη μία ημέρα, θρηνεί.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία προς ώρας έχει ανακοινώσει ότι υπάρχουν έξι νεκροί, ενώ επίσημα οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 74, εκ των οποίων 20 σε κρίσιμη κατάσταση. Άλλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, άλλοι με εγκαύματα και άλλοι με διάφορα τραύματα που υπέστησαν στην προσπάθειά τους να σωθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα να απαντηθούν» δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan, εξηγώντας πως η πρόσβαση των ειδικών που πραγματοποιούν ελέγχους είναι αρκετά δύσκολη, ιδιαίτερα στους τελευταίους ορόφους του πύργου.

Από την Πυροσβεστική ανακοινώθηκε πως μέχρι στιγμής το κτήριο δεν κινδυνεύει με κατάρρευση. Ειδικά κλιμάκια μηχανικών εξακολουθούν να πραγματοποιούν αυτοψίες για να ελέγξουν τη στατικότητα και την ασφάλεια του πύργου.



Βίντεο-ντοκουμέντο από το εσωτερικό του πύργου:

Παραβίαση των κανόνων ασφαλείας κατήγγειλαν ένοικοι

Ομάδα κατοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ’ επανάληψιν για τους κινδύνους πυρκαγιάς στο Grenfell Tower εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτηρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.

Τον Νοέμβριο 2016, η Ομάδα Δράσης του Grenfell Tower (Grenfell Action Group) είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον οργανισμό που διαχειρίζεται το κτήριο, το Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation, για λογαριασμό της δημοτικής αρχής, με τον δυσοίωνο τίτλο «Παίζοντας με τη φωτιά».

«Η σκέψη είναι πραγματικά τρομακτική, αλλά η Ομάδα δράσης του Grenfell πιστεύει ότι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εκθέσει την ανικανότητα και την ανευθυνότητα του διαχειριστή, του KCTMO, και θα θέσει τέλος στις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και την παραμέληση της υγείας και των κανονισμών ασφαλείας…» από τον οργανισμό διαχείρισης του κτηρίου, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Πεποίθησή μας είναι ότι μία σοβαρή πυρκαγιά στο κτήριο… θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπισθούν και να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία στο KCTMO» αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο καταγγέλλει ότι το 2013 οι κάτοικοι του Grenfell Tower αντιμετώπισαν σειρά περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφειλόταν σε ελαττωματική καλωδίωση, γεγονός που υποστηρίζουν ότι καλύφθηκε από τον οργανισμό διαχείρισης, ο οποίος αρνήθηκε να ερευνήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.



Εικόνες πανικού

Στο μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο τι συνέβη τις τραγικές στιγμές λίγο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Μία γυναίκα που βρισκόταν κοντά στον πύργο είπε πως είδε με τα μάτια της μια μάνα να πετά από το παράθυρο το βρέφος της, προκειμένου να σωθεί, και έναν πολίτη να το πιάνει πριν πέσει στο έδαφος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Samira Lamrani ανέφερε πως η μητέρα βρισκόταν στον 10ο όροφο, όταν διαπίστωσε πως είχε εγκλωβιστεί μαζί με τον γιο της.

«Επικρατούσε πανικός, άνθρωποι ούρλιαζαν και μία γυναίκα φώναζε πως θα πετάξει από το παράθυρο το παιδί της. Ζητούσε από το πλήθος που βρισκόταν από κάτω να το πιάσουν. Προσπαθούσαμε να καθησυχάσουμε όσους βρίσκονταν μέσα στο κτήριο. Τους λέγαμε ότι είχαμε καλέσει την Πυροσβεστική, όμως εμφανώς το πρόσωπό τους είχε μια όψη θανάτου» τόνισε.

«Κοιτούσα έναν-έναν τους ορόφους. Όσο ανέβαινε το μάτι μου, αντίκριζα ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Έβλεπα κυρίως τα παιδιά που με τις “ψιλές” φωνούλες τους φώναζαν – είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Τα άκουγα να φωνάζουν για να σωθούν» πρόσθεσε.

Μία άλλη ένοικος, που ονομάζεται Zara, είπε πως είδε μια γυναίκα να πετά το παιδί της από τον 5ο ή 6ο όροφο. «Πέταξε το παιδί της από το παράθυρο. Νομίζω είναι εντάξει. Ενδεχομένως να έχει σπάσει κάποια κόκκαλα ή να έχει κάποιους μώλωπες» δήλωσε.

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως ένοικοι προσπαθούσαν να σωθούν με τη χρήση αυτοσχέδιων σχοινιών που δημιούργησαν από σεντόνια, ενώ άλλοι ανέφεραν πως είδαν ανθρώπους να πηδούν από τα παράθυρα.

Αυτήν την ώρα στην περιοχή πέριξ του 24ώροφου πύργου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία. Για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, αποτελούμενες από 250 πυροσβέστες και 40 οχήματα, ενώ στο σημείο βρέθηκαν 150 τραυματιοφορείς και διασώστες καθώς και 100 αστυνομικοί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης