Έκκληση για ηρεμία προς τη Βρετανία και την Αργεντινή απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. σε μια προσπάθεια να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί λόγω της διαμάχης για τα νησιά Φώκλαντ στο νότιο Ατλαντικό. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής, Hector Markos Timmerman, ο Ban Ki-moon εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

«Ελπίζω οι κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Βρετανίας να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση στη διένεξη και να επιλύσουν ειρηνικά, με διάλογο, τη διαφορά στις απόψεις τους. Είμαι έτοιμος να προσφέρω τις καλές υπηρεσίες μου εφόσον οι δύο πλευρές υποβάλλουν το σχετικό αίτημα», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της εξωτερικής διπλωματίας της Αργεντινής επέμεινε στην απόφαση της χώρας του να καταγγείλει τη στρατικοποίηση της ευρύτερης περιοχής από τη Βρετανία η οποία «θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ασφάλεια».

«Στη ζώνη αυτών των νησιών, η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη είναι η Βρετανία. Παρέδωσα στον γενικό γραμματέα του Ο.Η.Ε. στοιχεία σχετικά με την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων. Ο Βρετανός πρίγκιπας William βρίσκεται εκεί την ίδια στιγμή που το Λονδίνο στέλνει εκεί ακόμα ένα πολεμικό σκάφος, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για επιχείρηση ρουτίνας», σημείωσε.

Εν τω μεταξύ εφημερίδες της Βρετανίας αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό στα νησιά «Μαλβίνας» να καταπλεύσει και ένα πυρηνικό υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει κάποια απόφαση η οποία θα θίγει τα συμφέροντα της Βρετανίας στην ευρύτερη περιοχή καθώς η ευρωπαϊκή χώρα είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη που έχει δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο).

Τα νησιά Φώκλαντ βρίσκονται υπό βρετανική κυριαρχία από το 1833. Στις 2 Απριλίου συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στη Βρετανία και την Αργεντινή για το εδαφικό καθεστώς του συγκεκριμένου νησιωτικού συμπλέγματος (2 Απριλίου-14 Ιουνίου 1982).

Διαβάστε επίσης:
Σήμερα η προσφυγή της Αργεντινής στον Ο.Η.Ε. για τα Φώκλαντ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012, 04:53

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης