Το πολιτειακό Κογκρέσο της Φλόριντα ενέκρινε χθες Παρασκευή με ψηφοφορία σε ειδική συνεδρίασή του νόμο ο οποίος εξουσιοδοτεί τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις να μεταφέρει παράτυπους μετανάστες σε άλλες Πολιτείες, ακόμη και αν ζουν εκτός της Φλόριντα.

Το κείμενο διευρύνει το πεδίο εφαρμογής νόμου που είχε ήδη ψηφιστεί το 2022 και επέτρεπε αυτού του είδους τις μεταφορές προς άλλες Πολιτείες, ωστόσο μόνο για ανθρώπους που ζούσαν στη Φλόριντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κυβερνήτης ΝτεΣάντις έδωσε εντολή τον Σεπτέμβριο να μεταφερθούν, με χρήματα των φορολογούμενων, 48 μετανάστες αεροπορικώς από το Τέξας στο νησί Μάρθας Βίνεγιαρντ, τόπο παραθερισμού της αμερικανικής υψηλής κοινωνίας, στην πολιτεία Μασαχουσέτη (βορειοανατολικά).

Συμμετείχε έτσι στην πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες του Τέξας και της Αριζόνα, που αποφάσισαν να μεταχθούν παράτυποι μετανάστες σε πόλεις όπου κυβερνούν οι Δημοκρατικοί, στις βόρειες και στις ανατολικές ΗΠΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ασκεί ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα.

Δημοκρατικός γερουσιαστής στο Κογκρέσο της Φλόριντα, ο Τζέισον Πίζο, προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης του κυβερνήτη ΝτεΣάντις, κατηγορώντας τη για κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων, μετά τις μεταφορές που έγιναν πέρυσι, επιχειρηματολογώντας πως παραβίαζαν τον νόμο, αφού οι μετανάστες βρίσκονταν στο Τέξας, όχι στη Φλόριντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κείμενο που εγκρίθηκε χθες —μένει απλά να υπογραφτεί από τον ΝτεΣάντις— απαλείφει κάθε περιορισμό ως προς αυτό: επιτρέπει τη μεταφορά παράτυπων μεταναστών ανεξαρτήτως του πού βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Η ψηφοφορία καταγράφεται ενώ η Φλόριντα καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλη αύξηση των αφίξεων μεταναστών, ιδίως από την Κούβα και την Αϊτή, στις ακτές της.

Ο ΝτεΣάντις οικοδομεί εθνικό προφίλ, καθώς εντείνεται η σεναριολογία πως μπορεί να είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης