Ο Σιτιβένι Ραμπούκα είναι εδώ και λίγες ώρες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός των Φίτζι, αφού ένας συνασπισμός κομμάτων ψήφισε υπέρ του διορισμού του, σηματοδοτώντας τον επίλογο στην 16ετή διακυβέρνηση του νησιωτικού κράτους από τον Φρανκ Μπανιμαράμα.

Ο διορισμός του Ραμπούκα βάζει τέλος σε ένα δεκαήμερο πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς από τις εκλογές είχε προκύψει ένα διχασμένο κοινοβούλιο. Το Σοσιαλδημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα (SODELPA) ενέκρινε χθες Παρασκευή τη δημιουργία ενός συνασπισμού με τη Λαϊκή Συμμαχία – της οποίας ηγείται ο Ραμπούκα – και το Κόμμα Εθνικής Ομοσπονδίας (NFP).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμπόρευση των τριών πολιτικών δυνάμεων είχε στόχο την απομάκρυνση από την εξουσία του Φρανκ Μπαϊνιμαράμα (ηγέτη της παράταξης «Πρώτα τα Φίτζι»), ο οποίος κυβερνά το νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού από το πραξικόπημα του 2006.

Η έκβαση της μυστικής ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο ήταν οριακή, με 28 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ του Ραμπούκα και 27 υπέρ του Μπαϊνιμαράμα. Ο συνασπισμός κατέχει 29 έδρες στο κοινοβούλιο και το αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι ένας βουλευτής αποστασιοποιήθηκε και ψήφισε υπέρ του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Τα Φίτζι έχουν μακρά ιστορία πραξικοπημάτων. Ο Σιτιβένι Ραμπούκα ηγήθηκε δύο εξ αυτών, το 1987.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης