Συγχαρητήρια από τον Ντουτέρτε στην αστυνομία για τη δολοφονία 32 διακινητών ναρκωτικών σε μία ημέρα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017, 23:46
Συγχαρητήρια από τον Ντουτέρτε στην αστυνομία για τη δολοφονία 32 διακινητών ναρκωτικών σε μία ημέρα
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροδρίγο Ντουτέρτε συνεχάρη σήμερα την αστυνομία της χώρας του διότι τα στελέχη της σκότωσαν 32 ανθρώπους κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον διακινητών ναρκωτικών τη Δευτέρα, καλώντας τους αστυνομικούς να σκοτώνουν άλλους τόσους «κάθε μέρα».

Απ' όταν ανέλαβε την εξουσία πριν από 14 μήνες, ο Ντουτέρτε διεξάγει μια εκστρατεία χωρίς προηγούμενο στις Φιλιππίνες εναντίον της διακίνησης και της χρήσης ναρκωτικών. Η αστυνομία και παραστρατιωτικές οργανώσεις έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για ένα πιθανό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Σε μια από τις πιο αιματηρές επιχειρήσεις της, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι σκότωσε 32 ανθρώπους σε μια σειρά εφόδων εναντίον φερόμενων ως διακινητών τη Δευτέρα στην επαρχία Μπουλακάν, κοντά στην πρωτεύουσα, τη Μανίλα.

«Οι 32 που σκοτώθηκαν πρόσφατα στην Μπουλακάν σε μια μαζική έφοδο, αυτό ήταν καλό», ανέφερε με εμφανή ικανοποίηση ο πρόεδρος Ντουτέρτε σε μια παρέμβασή του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μιας οργάνωσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος η οποία τον υποστηρίζει στον πόλεμό του εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών.

«Αν μπορούσατε να σκοτώνετε άλλους 32 την ημέρα, αυτό θα μείωνε τη μάστιγα» που πλήττει τη χώρα, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Θέλουμε να ενσταλάξουμε το σοκ και τον φόβο στους διακινητές ναρκωτικών» δήλωσε νωρίτερα από την πλευρά του σε δημοσιογράφους στη Μανίλα ο Ρομέο Καραμάτ, επικεφαλής της αστυνομίας στη Μπουλακάν. Κατά τον ίδιο, έγιναν συνολικά 49 επιχειρήσεις, στις 20 από τις οποίες σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών, ενώ 109 ύποπτοι συνελήφθησαν.

Ο Καραμάτ υπεραμύνθηκε των τακτικών της αστυνομίας και διέψευσε ότι πρόκειται για εξωδικαστικές εκτελέσεις, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ σημείωσε πως κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός πιστολιών, χειροβομβίδων και άλλων όπλων.

«Οι άλλοι εμπλεκόμενοι στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών θα το σκεφτούν δυο φορές πριν συνεχίσουν την εμπορία», σημείωσε ο ίδιος, ενώ υποστήριξε πως «γνωρίζουμε ότι δεν κάναμε τίποτα κακό», αναφερόμενος στους θανάτους. Ερωτηθείς σχετικά με το ότι δεν υπήρξε ούτε ένας τραυματισμός αστυνομικού, κάτι που θα δικαιολογούσε τα επιχειρήματά του περί νόμιμης αυτοάμυνας, απάντησε «μην μου ζητάτε εξηγήσεις».

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι αστυνομικοί συχνά διαπράττουν εκτελέσεις και «φυτεύουν» στοιχεία, όπως όπλα και ναρκωτικά, κάτι που οι αρχές διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Ο Ντουτέρτε, ο οποίος κέρδισε την προεδρία υποσχόμενος να σκοτώσει τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που επιδίδονται στην εμπορία ναρκωτικών στις Φιλιππίνες αλλά και τους τοξικομανείς, ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο η χώρα του να μετατραπεί σε «ναρκοκράτος», είχε υποσχεθεί να κερδίσει τον πόλεμο σε τρεις ως έξι μήνες. Αλλά την περασμένη εβδομάδα σημείωσε πως το πρόβλημα «δεν μπορεί να λυθεί από έναν άνθρωπο μόνο, από έναν πρόεδρο σε μία μόνο θητεία».

Πολιτικοί αντίπαλοι του Ντουτέρτε έχουν προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), κατηγορώντας τον πρόεδρο και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του ότι διαπράττουν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Εξηγούν ότι προσέφυγαν στο ΔΠΔ διότι η κυβέρνηση αψηφά τις καταγγελίες τους περί εκτεταμένων καταχρήσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών. Ο πρόεδρος αντέδρασε δηλώνοντας ότι είναι διατεθειμένος να σαπίσει στη φυλακή για να προστατεύσει τους πολίτες των Φιλιππίνων.

Ο Ντουτέρτε, ο οποίος δεν σταματά να εξανίσταται επειδή πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσπαθούν κατά τη γνώμη του να υπονομεύσουν την εκστρατεία του, διεμήνυσε σήμερα ότι δεν θα διστάσει να διατάξει έρευνες σε βάρος τους — πριν προτρέψει τους αστυνομικούς αναφερόμενος στα μέλη των ΜΚΟ: «εάν παρακωλύουν τη δικαιοσύνη, πυροβολήστε τους».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017, 23:46