Το γραφείο του Φιλιππινέζου προέδρου Ροντρίγο Ντουτέρτε συνεχάρη σήμερα, Δευτέρα, τη δημοσιογράφο Μαρία Ρέσα, η οποία βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης την Παρασκευή. Μάλιστα, χαρακτήρισε το βραβείο «νίκη για μια Φιλιππινέζα», για την οποία χάρηκε.

Η Ρέσα, ιδρύτρια του ειδησεογραφικού ιστότοπου Rappler, και ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης για το έργο τους, στο πλαίσιο του οποίου αποκαλύπτουν τη διαφθορά και τις καταχρήσεις των κυβερνήσεων των χωρών τους, προκαλώντας την οργή της Μανίλας και της Μόσχας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Rappler είναι ένα από τα μέσα που δημοσιοποίησαν σοκαριστικές φωτογραφίες από εκτελέσεις και αμφισβήτησαν τη νομική βάση του πολέμου κατά των ναρκωτικών που διεξάγει ο Ντουτέρτε από το 2016, όταν ανέλαβε την Προεδρία των Φιλιππίνων.

«Είναι μία νίκη για μια Φιλιππινέζα και είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Φιλιππινέζου προέδρου Χάρι Ροκ, στην τακτική συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε τι σημαίνει η βράβευση της Ρέσα για την κυβέρνηση. «Φυσικά, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν άτομα που εκτιμούν ότι η Μαρία Ρέσα – πρέπει να καθαρίσει το όνομά της στα δικαστήρια», πρόσθεσε ο Ροκ.

Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση από την κυβέρνηση Ντουτέρτε για τη βράβευση της δημοσιογράφου. Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει το Rappler, που ιδρύθηκε το 2012, «ιστότοπο ψευδών ειδήσεων» και όργανο της CIA – μια κατηγορία την οποία η Ρέσα απέρριψε ως ανόητη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό ήταν το πρώτο Νόμπελ που κερδίζει κάποιος από τις Φιλιππίνες και το πρώτο που δίνεται σε δημοσιογράφους μετά τον Γερμανό Καρλ φον Οσιέτσκι, ο οποίος είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1935, επειδή αποκάλυψε το μυστικό μεταπολεμικό πρόγραμμα επανεξοπλισμού της χώρας του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης