Φιλιππίνες-κορωνοϊός: Όσοι είναι κάτω των 18 ετών στη Μανίλα θα μένουν σπίτι για δύο εβδομάδες από την Τετάρτη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021, 10:30
Φιλιππίνες-κορωνοϊός: Όσοι είναι κάτω των 18 ετών στη Μανίλα θα μένουν σπίτι για δύο εβδομάδες από την Τετάρτη

Οι Αρχές της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων, της Μανίλας, θα διευρύνουν την απαγόρευση της εξόδου από το σπίτι ώστε να περιλάβουν όλους όσοι είναι ως 18 ετών για δύο εβδομάδες από αύριο Τετάρτη, ενισχύοντας τα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια αναχαίτισης νέας έξαρσης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Μόνον σε αυτούς που είναι ηλικίας 18 ως 65 ετών θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αρχή Ανάπτυξης του Μετρό της Μανίλας, επικαλούμενη συμφωνία μεταξύ των δημάρχων της πρωτεύουσας.

Οι Φιλιππίνες άρχισαν στα τέλη του περασμένου έτους να χαλαρώνουν ένα από τα πιο μακρά και αυστηρά lockdown στον κόσμο, αν και κανονισμός που προέβλεπε ότι όλοι όσοι είναι κάτω των 15 ετών στη Μανίλα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι εξακολουθούσε να ισχύει.

Η χώρα αυτή στη νοτιοανατολική Ασία είδε μια νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού αυτόν τον μήνα, ενώ χθες Δευτέρα κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση των νέων κρουσμάτων του ιού σε ένα 24ωρο από τα μέσα Αυγούστου, με 5.404 νέες περιπτώσεις.

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες επιβλήθηκαν ξανά από χθες Δευτέρα και για δύο εβδομάδες στην μητροπολιτική Μανίλα, στην οποία κατοικούν περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι και αποτελεί το επίκεντρο του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Επιπρόσθετα μέτρα όπως απαγορεύσεις πώλησης αλκοόλ και τοπικά lockdowns σε περιοχές με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων έχουν επίσης τεθεί σε ισχύ.

Η διεύρυνση του ηλικιακού ορίου αποφασίστηκε πέντε μήνες αφότου οι Αρχές επέτρεψαν στους ανθρώπους από 15 ως 65 ετών να βγαίνουν από το σπίτι στο πλαίσιο των προσπαθειών αναζωογόνησης της οικονομίας, η οποία πέρυσι βυθίστηκε σε κρίση ρεκόρ.

Ο επικεφαλής της στρατηγικής της χώρας κατά του κορωνοϊού Καρλίτο Γκάλβες, ο οποίος αντιμετωπίζει κριτική για αργοκίνητη εκστρατεία εμβολιασμού κατά του COVID-19 στη χώρα, δήλωσε ότι περισσότερες δόσεις εμβολίων θα φτάσουν σύντομα.

Σχεδόν 2,4 εκατομμύρια δόσεις αναμένονται ως τις αρχές του Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων 979.200 δόσεων του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μέσω του μηχανισμού COVAX και 1,4 εκατομμύριο δόσεις εμβολίου της Sinovac, στις οποίες περιλαμβάνονται 400.000 που έχει δωρίσει η Κίνα, πρόσθεσε.

Ο Γκάλβες σημείωσε ότι δεν προγραμματίζεται μια αναστολή της χρήσης του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, μολονότι ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν προσωρινά τη χορήγησή του έπειτα από πληροφορίες για πιθανές σοβαρές παρενέργειες.

Η κυβέρνηση έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας για 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της Novavax, το οποίο αναμένεται να φτάσει στο τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τον Γκάλβες.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021, 10:52