H 24η Ιουλίου 2020, καταγράφηκε ως μέρα θλίψης και πένθους για τον δυτικό πολιτισμό, που είδε τον Ερντογάν και τους υποστηρικτές του να εκπληρώνουν τα νεοοθωμανικά τους όνειρα…

Η Κωνσταντινούπολη για περισσότερο από μία χιλιετία, ως και την άλωσή της από τους Τούρκους το 1453, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του χριστιανισμού, έχοντας στην ίδια της την «καρδιά» τον λαμπρό μητροπολιτικό ναό που ήταν αφιερωμένος στην ιερή σοφία του Θεού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς ένα μεγαλοπρεπές αρχιτεκτόνημα, αλλά μια γλαφυρή περιγραφή της ίδιας της κοινωνίας που τη γέννησε και ένα παγκόσμιο σύμβολο χριστιανισμού. 

Πλέον έχει πετρόλ χαλιά και από τους μιναρέδες που είχαν σιγήσει για 86 χρόνια ακούγονται μουσουλμανικές προσευχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί κι έγινε πάλι τζαμί»

Ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την προσευχή στην Αγιά Σοφία, συνέχισε τις προκλητικές δηλώσεις λέγοντας πως «η Αγιά Σοφία ήταν τζαμί και έγινε πάλι τζαμί. Επέστρεψε στην πραγματική της μορφή, όμως θα παραμείνει ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς», «ακυρώνοντας» ουσιαστικά τον Μουσταφά Κεμάλ για πάντα. 

Την ίδια ώρα, ο Ανώτατος Ιμάμης του τζαμιού, Αλί Ερμπάς, στο κήρυγμα που έκανε από άμβωνος κρατώντας… οθωμανικό ξίφος, είπε τα εξής: 

«Η λαχτάρα του έθνους μας που είχε γίνει βαθιά πληγή τελειώνει. Οι πόρτες της Αγιάς Σοφιάς όπως και στα άλλα τζαμιά της χώρας θα είναι ανοιχτές για όλους τους υπηρέτες του Αλλάχ».

«Όσοι αγγίζουν τα θεμελιώδη αγαθά και τις αξίες είναι καταραμένοι», πρόσθεσε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Έχουμε και πόλεμο και ειρήνη. Εσείς διαλέξτε ποιο από τα δυο θέλετε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης